Britse+boeren+ongerust+over+ramkoers+Boris+Johnson
Nieuws
© Flickr

Britse boeren ongerust over ramkoers Boris Johnson

Onder Britse boeren neemt de ongerustheid toe over een no deal-brexit nu de nieuwe premier Boris Johnson afkoerst op een harde confrontatie met Brussel.

Johnson, die afgelopen week een tour maakte langs boerenbedrijven, weigert in detail te treden over wijze waarop zijn regering de agrarische sector zal steunen bij een no deal-brexit. Wel zal zijn regering boeren in hun inkomen ondersteunen indien dat nodig is.

Onder Britse schapenhouders neemt ondertussen de vrees toe dat zij hun veestapel fors moeten inkrimpen als er geen goede deal komt met de EU. 'Russische roulette' wordt Johnsons eis genoemd dat Brussel de afspraken over de Ierse grens schrapt uit de vertrekovereenkomst.

Japanse afzet

De nieuwe regering schermt met een handelsakkoord met Japan dat in januari nog door Therese May werd gesloten. Hierdoor zouden schapenhouders een nieuwe markt kunnen aanboren. De BBC berekende echter dat de Japanse afzet slechts een paar procent kan zijn van de 389 miljoen euro aan lamsvlees die nu jaarlijks naar de EU wordt geëxporteerd.

Ondertussen boezemt ook de nieuwe landbouwminister Theresa Villiers de Britse boeren weinig vertrouwen in. Zij is een fel voorstander van de brexit. Volgens haar is een Brits systeem van subsidies veel minder bureaucratisch dan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Volgens haar kan het zelfs een rianter systeem worden.

Veehouders kijken echter met argusogen naar Villiers eerdere uitlatingen. Als staatssecretaris van Transport riep zij op tot een verbod op het levend vervoeren van slachdtieren. Ook wil zij het gebruik van kooien in de veehouderij uitbannen.

Britse merk

'Voedsel en landbouw behoren tot de belangrijkste sectoren voor de Britse economie. Kwaliteit, veiligheid, traceerbaarheid en dierenwelzijn moeten na de brexit het hart vormen van het Britse merk voor voedsel en landbouw', aldus Villiers. Donderdag werd bekend dat de Britse regering opnieuw 2,3 miljard euro reserveert om het land voor te bereiden op een no-deal-brexit.

Daarmee komt het totaalbedrag dat de Britten achter de hand hebben in het geval van een no-deal-brexit op zo'n zes miljard euro. Het geld is onder meer bedoeld voor de opbouw van douane en grenspolitie, het garanderen van geneesmiddelenvoorraden en een informatiecampagne richting Britse burgers over de gevolgen van het vertrek uit de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer