Miljarden+euro%27s+voor+brexitfonds+Ierse+boeren
Nieuws
© Bord Bia

Miljarden euro's voor brexitfonds Ierse boeren

De Europese Commissie zet een hulpfonds op om Ierland te ondersteunen bij een harde brexit. Volgens de Britse krant The Times gaat het om meerdere miljarden euro's.

Boris Johnson is dinsdagmiddag tot opvolger gekozen van de Britse premier Theresa May. Hij heeft in zijn verkiezingscampagne om het leiderschap van de Conservatieve Partij een harde brexitkoers gevolgd.


Het hulpfonds moet Ierland hulp bieden bij het beperken van de economische schade als een gevolg van een no-dealbrexit. Vooral Ierse rund- en melkveehouders maken zich grote zorgen, omdat zij het overgrote deel van hun productie afzetten in het Verenigd Koninkrijk.

Grote gevolgen

Voor de Ierse voedings- en drankenindustrie kan een harde brexit ook grote gevolgen hebben. Van de Ierse export verloopt 40 procent via de haven van Dover. Die route wordt ernstig verstoord bij een harde brexit. 'De Europese Unie is bereid om welk bedrag dan ook te reserveren voor Ierland', zegt een EU-diplomaat tegen The Times. Exacte bedragen van het hulppakket worden niet genoemd. Maar het zou gaan om meerdere miljarden euro's.

Ierland vroeg de Europese Unie begin dit jaar al om honderden miljoenen euro's voor het geval de Britten de unie zonder duidelijke afspraken verlaten. De vrees dat het Verenigd Koninkrijk met een no-dealbrexit vertrekt, is al tijden groot in Dublin. Als alles volgens plan verloopt, verlaat Groot-Brittannië op 31 oktober de Europese Unie.

Achterban

Johnson heeft zijn achterban een betere deal beloofd dan die May met de Europese Unie sloot. Wil hij dat voor elkaar krijgen, dan zal hij eerst met de Ieren een akkoord moeten bereiken over de grens met Noord-Ierland. Volgens Britse analisten loopt zijn route naar Brussel daarom via Dublin. Zonder steun van de Ieren zal het Johnson niet lukken om beweging te krijgen in de afspraken met de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer