Johnson+mag+brexitklus+klaren
Nieuws
© Flickr

Johnson mag brexitklus klaren

Boris Johnson is gekozen tot nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij en daarmee ook de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.

Een meerderheid van 92.000 van de circa 160.000 leden van de Britse Conservatieve Partij heeft Boris Johnson gekozen tot nieuwe partijleider. Hierdoor volgt hij ook Theresa May op als premier. Dankzij zijn grote overwinning krijgt Johnson als nieuwe premier een groot mandaat binnen zijn eigen partij. Zijn tegenstander Jeremy Hunt ontving 46.000 stemmen.


De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt. In zijn overwinningsspeech zei Johnson dat het Verenigd Koninkrijk een slapende reus is. Hij wil het land nieuwe energie inblazen en stelt dat zonder de Europese Unie Groot-Brittannië legio groeikansen heeft.

Wonden helen

Johnson zal naar verwachting proberen de wonden te helen die de brexit zijn partij toebracht en heeft daarom meteen oproepen tot eenheid. De intern verdeelde Conservatieven hebben geen meerderheid in het parlement en zijn afhankelijk van de steun van tien Noord-Ierse parlementsleden.

Johnson zal woensdagmiddag door de koningin als eerste minister worden geïnstalleerd en donderdag zijn plannen in het Lagerhuis ontvouwen. Dan wordt waarschijnlijk ook meer bekend over de route die hij voor zich ziet richting 31 oktober, de dag dat de brexitdeadline afloopt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer