Voorraad vrije uien 60 procent lager

De voorraad vrije uien in Nederland is maar liefst 63,5 procent kleiner dan vorig jaar en 59,5 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Voorraad+vrije+uien+60+procent+lager
© Han Reindsen

Dit blijkt uit een inventarisatie die in december is uitgevoerd door VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) onder haar leden. Volgens VTA is de totale voorraad dit seizoen 38,8 procent kleiner dan vorig seizoen en ruim 35,7 procent kleiner dan het vijfjarig gemiddelde.

Van de totale voorraad zowel gele als rode uien was in december al meer dan de helft verkocht. In een normaal jaar is in deze periode vaak nog zo’n driekwart van de uien vrij beschikbaar. De lage voorraden zijn vanzelfsprekend het gevolg van de zeer kleine oogst en verder is er door de goedlopende export al relatief veel product afgeleverd.

Verschillen uitzonderlijk groot

VTA meldt dat van alle ingestuurde resultaten voor de inventarisatie de gemiddelde netto-opbrengst uitkomt op 37,7 ton per hectare. De verschillen bij de VTA-leden zijn uitzonderlijk groot en lopen uiteen van 5 ton tot 80 ton per hectare. Gemiddeld is de opbrengst per hectare 32,3 procent lager dan vorig seizoen.

Voor gele uien bepaalt VTA de gemiddelde hectare-opbrengst op 37,2 ton. Bij rode uien is dat iets hoger met 39 ton. De gemiddelde opbrengst van plantuien zoals is doorgegeven door de VTA-leden komt uit op 38,9 ton per hectare. Van de voorraad rode uien was in december overigens al 42 procent verkocht voor aflevering op een later tijdstip.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer