Voorraad uien dit seizoen extreem laag

In absolute tonnen is er bij de leden van de Verenigde Telers Akkerbouw 38,8 procent minder voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 35,7 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Voorraad+uien+dit+seizoen+extreem+laag
© Han Reindsen

Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft in de eerste week van december voor het seizoen 2017-2018 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. De productie is fors lager. Er is relatief meer afgeleverd en de vrije voorraad is extreem laag. Dit sluit ook aan bij praktijkbeeld van een relatief goedlopende export.

De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 37,7 ton uien per hectare netto. In 2017 was dit 55,6 ton per hectare. Dit is nog lager dan het getal van 41,4 ton per hectare wat er bij de proefrooiingen uitkwam.

Verschillen groot

De cijfers onderstrepen nog maar een hoe ontzettend groot de verschillen zijn, aldus VTA. Het minimum is 5 ton per hectare, terwijl het maximum 80 ton per hectare bedraagt. Gemiddeld is de opbrengst per hectare derhalve 32,3 procent lager dan voorgaand seizoen.

Bij de gele uien lag de opbrengst op 37,2 ton per hectare en bij de rode uien was dit 39,0 ton per hectare. Bij de plantuien lag de opbrengst gemiddeld op 38,9 ton per hectare.

Voorraad

De lagere productie leidt in combinatie met een redelijk doorlopende export uiteindelijk tot een extreem lage voorraad. Relatief zijn er meer uien afgeleverd dan vorige seizoenen. In de vorige vijf seizoenen was gemiddeld 31,8 procent van de uien afgeleverd. Dit jaar is 40,0 procent afgeleverd.

In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 38,8 procent minder voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 35,7 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Daarnaast is er van de voorraad ook ongeveer 53 procent verkocht. Bij de rode uien ligt dit percentage op 42 procent. Normaliter is er rond deze tijd ongeveer 25 procent van de voorraad verkocht. De vrije voorraad komt hierdoor fors lager uit. Deze is maar liefst 63,5 procent minder dan vorig seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is dit 59,5 procent lager.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer