Postzegelnatuurgebiedjes
Column
© Maartje van Berkel

Postzegelnatuurgebiedjes

Het is voor de meeste mensen vakantietijd, maar voor de agrosector geldt dit eigenlijk nooit. Ook dit jaar hebben we weer te maken met extremen die ons veel extra werk, geld en energie kosten.

De afgelopen hete periode hebben we opnieuw uitgelegd dat we juist in extreme hitte uitstekend voor onze dieren zorgen. Dat doen boeren altijd en van nature, maar tijdens deze periodes leggen we dat graag nog een extra keer uit.

Hetzelfde geldt voor het beregenen van gewassen. Dit gegeven heeft eveneens elke zomer extra aandacht nodig. Via diverse kanalen hebben we media en burgers laten weten dat Limburgse boeren en tuinders 1,2 miljard (!) kubieke meter water opvangen en in een normaal jaar slechts 20 tot 25 miljoen kubieke meter grondwater oppompen voor bijvoorbeeld voedselproductie. Water dat we nota bene zelf opvangen. De LLTB blijft het communiceren.

Nog iets bijzonders. Hoe kan het zijn dat we de afgelopen decennia steeds meer natuur hebben gekregen en minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar dat de biodiversiteit toch lijkt af te nemen? Geen boomrijke natuur, maar schrale vlaktes met een magere vegetatie. Dat is modern. Heeft zich ooit iemand afgevraagd wat de negatieve effecten zijn van deze verschraling? En even scherp op de bal: ook verdroging in natuurgebieden hoort bij de natuur. Dat lijkt ook nu niet iedereen te willen accepteren.

Honderden postzegelnatuurgebiedjes, hoe effectief is dat?

Léon Faassen, voorzitter LLTB

Is stadstaat Nederland niet gewoon veel te klein voor zoveel natuur? Wij leven in een cultuurlandschap, geen natuurlandschap. Nederland is één grote stad met hier en daar een park. Honderden postzegelnatuurgebiedjes, hoe effectief is dat? Met de vele natuurgebieden elders in verenigd Europa kan dat beter en slimmer.

Het is niet meer van deze tijd dat Nederland met een aantal parken denkt het stikstofprobleem in onze eigen stadstaat op te lossen. Wij zijn als Europa één groot land en dus moet je dit probleem Europees oplossen. Als we dat niet doen, leggen we onszelf enorme economische en welvaartsbeperkingen op.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer