'De meeste vlinders vang ik in de vogelakker'

Een emmer, een ledlamp, een lichtmeter en een kartonnen eierdoos. Dat zijn de middelen die akkerbouwer Wim Stegeman uit Lelystad nodig heeft om de vlinder- en insectenstand te meten rond zijn akkers. Hij doet mee met het Boeren Insectenmeetnet Agrarische Gebieden (Bimag).

Bimag is een samenwerkingsproject van LTO Noord, BoerenNatuur en de Vlinderstichting. Het behelst een monitoringsprogramma waarbij boeren zelf vlinders en insecten in het agrarisch gebied monitoren. Stegeman had de eer om als eerste boer het spits af te bijten. In totaal doen twintig boeren mee, verspreid over Nederland.

Stegeman vangt de vlinders met een led-emmer. 'Er zit een lichtsterktemeter in. Als het duister wordt, gaat er een ledlampje aan en dat trekt nachtvlinders aan. Die vlinders gaan de emmer in en verstoppen zich in de eierdoos. De volgende dag kijk ik wat ik heb gevangen. Ik fotografeer elke vlinder en de foto's stuur ik naar de Vlinderstichting. Die determineert ze en zo weten we precies wat hier rondvliegt.'

Tuin, uienveld en vogelakker

De akkerbouwer uit Flevoland heeft proeven gedaan in zijn tuin, in een uienveld en op een vogelakker, een veld met een combinatie van meerjarige eiwitgewassen. 'In de vogelakker vang ik de meeste. In het uienveld en de tuin vang ik ze ook, maar minder.' De aantallen variëren van vijf tot vijftig per nacht.

Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling bij LTO, denkt dat het meetnet een bijdrage levert aan het draagvlak. 'Boeren kunnen hiermee zien wat ze doen. Als ze bijvoorbeeld een kruidenstrook hebben aangeplant, kunnen ze het effect ervan zien met het meetsysteem', vertelt hij.

'Dat is belangrijk, want we weten heel veel, maar we weten ook heel veel niet. Het is ook van belang dat we de betrokkenheid van de boer bij biodiversiteit vergroten. Als je zelf kunt meten, heb je er ook meer plezier in.'
Nieuweoogst.tv

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 20°
  80 %
 • Zondag
  26° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer