Steeds minder vlinders in boerenland

In weilanden en akkers zijn steeds minder vlinders te vinden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vlinderstand van de Vlinderstichting. Volgens de stichting komt dat door de klimaatverandering en de intensivering van de landbouw, waardoor er steeds minder bloemen zijn.

Steeds+minder+vlinders+in+boerenland
© Vlinderstichting

Jaarlijks voeren ruim 750 vrijwilligers vlindertellingen uit. De Vlinderstichting en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekenen op basis daarvan hoe het met de vlinders in Nederland gaat.

In de afgelopen 25 jaar blijkt het aantal boerenlandvlinders flink te zijn afgenomen. Wel lijkt de achteruitgang in de laatste tien jaar langzaam te zijn gestopt. Tussen 2006 en 2015 is het aantal vlinders van twintig verschillende soorten juist toegenomen.

Regionale verschillen

Er zijn grote regionale verschillen. In Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg is de afname het grootst. In Zuid-Holland is er juist sprake van een toename, waarschijnlijk doordat de vlinderstand hier haar dieptepunt 25 jaar geleden al bereikt heeft en er nu voorzichtig herstel plaatsvindt.

De argusvlinder is een van de boerenlandvlinders die het moeilijk hebben. In 25 jaar verdween 98 procent van de populatie in Nederland. In een aantal provincies is de argusvlinder zelfs vrijwel geheel verdwenen.

Oorzaken

De Vlinderstichting denkt dat het verdwijnen van bloemrijke weilanden en veel van de landschapsvariatie hier onder meer aan ten grondslag liggen. Ook het klimaat kan een rol spelen.

De boerenlandvlinders zijn dan wel verdwenen van de graslanden, maar ze komen nog wel voor in wegbermen en bloemrijke akkerranden.

Uitdaging

'De uitdaging is nu dat we juist die plekken behouden en uitbreiden, zodat het gehele boerenland doorsneden wordt door gevarieerde bloemrijke linten', stelt de Vlinderstichting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer