Atalanta+weer+meest+getelde+vlinder
Nieuws
© Vlinderfotografie.com

Atalanta weer meest getelde vlinder

De atalanta was dit weekend de meest getelde vlinder tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling. Dat meldt de Vlinderstichting.

De zwarte dagvlinder met witte en oranje banden is ruim 10.000 keer geteld in Nederlandse en Vlaamse tuinen. Vorig jaar stond de atalanta ook boven aan de lijst met meest getelde vlinders. Op de tweede plaats staat dit jaar de kleine vos (7.000), gevolgd door de dagpauwoog (5.500).

De atalanta is een trekvlinder die in het voorjaar vanuit Spanje en Frankrijk naar andere Europese landen trekt. 'Ondanks het koude voorjaar wisten veel atalanta's ons land te bereiken. Het natte weer zorgde vervolgens voor een weelderige plantengroei, waardoor de rupsen zich dit jaar extra goed konden ontwikkelen', zeggen Wouter Vanreusel en Chris van Swaay, vlinderexperts van Natuurpunt en De Vlinderstichting.

Overwinteren

Tijdens de recente zachte winter probeerde een deel van de atalanta's in Nederland en Vlaanderen te overwinteren. Dat lukt echter slechts in beperkte mate. De atalanta blijft vooralsnog een echte trekvlinder. 'Toch is niet uit te sluiten dat dit gedrag in de toekomst gaat veranderen onder invloed van de klimaatverandering', aldus Vanreusel.

Opvallende stijger in de vlindertelling is het muntvlindertje, een nachtvlindertje waarvan de rupsen leven van tuinkruiden als munt en wilde marjolein. Het muntvlindertje staat dit jaar op de tiende plaats. De citroenvlinder is flink geduikeld in de top tien, van de vierde naar de achtste plaats.

Melding doorgeven

De Vlinderstichting wil weten hoe vlindersoorten zich in stand houden in Nederland. Iedereen kon meedoen en op de sites vlindermee.nl en tuintelling.nl zijn melding doorgeven.

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer