Bevloeien+van+veenweide+zorgt+voor+meer+gras
Nieuws
© Ida Hylkema

Bevloeien van veenweide zorgt voor meer gras

Bevloeiing houdt de grasgroei in droge veengebieden aan de gang, maar is arbeidsintensief en duur. Die conclusie konden de deelnemers aan de ‘Bodem bij de burenmiddag’ donderdag trekken na een rondgang over het land van de maatschap Boon in Delfstrahuizen.

De middag was georganiseerd in het kader van het project Bodem APK Veenweide. Dit is een project van LTO Noord dat wordt uitgevoerd door Aequator en Projecten LTO Noord. Het project is bedoeld om melkveehouders in veenweidegebied bodemkundige ondersteuning te bieden en meer naar de bodem te laten kijken.

Muizenplaag

De droogte en de muizenplaag maken het de boeren in de veenweidegebieden erg lastig. Des te belangrijker is het om de ‘motor aan de gang te houden’, stelde adviseur Jan van Berkum van Aequator. Cruciaal daarbij is de vochtvoorziening van de wortels. ‘Er moet water op’, zagen ook Rik en zoon Kees Boon en zij begonnen in juni met het bevloeien van de deel van hun grasland.

‘Met de kennis van nu was ik eerder begonnen’, geeft Kees Boon toe. Het gras op het bevloeide perceel staat er goed bij en kan worden gemaaid. Maar als de schop de grond ingaat, blijkt dat de bovenlaag op sommige plekken toch nog behoorlijk droog is. En er zijn grote verschillen in het perceel zelf. Het gras op een zandkop aan de rand van het perceel heeft geen water gehad en die plek is dan ook vrijwel kaal.

Slang erop

Een perceel bevloeien klinkt eenvoudiger dan het is, ervoer de maatschap Boon. ‘Het is niet zo dat je de slang erop gooit en weg kunt lopen. Je bent er voortdurend mee bezig.’ Kees Boon schat dat ze tot nu toe circa 15.000 euro hebben uitgegeven aan materiaal, diesel en manuren. ‘Is dat het waard? Dat is de grote vraag. Als je niets doet, heb je geen voer. Het alternatief is dat je straks alles over de kop moet halen en dat is nog duurder.’

Pompen helpt om de muizen te bestrijden en de grasgroei op gang te houden, maar hoe lang ga je daarmee door? Wat als het straks wel begint te regenen en de grond te nat wordt? De angst voor te natte percelen blijkt diep geworteld in het veenweidegebied, ook na twee superdroge jaren. ‘We hebben net weer een hittegolf achter de rug en dit perceel staat hier te verdrogen. Dit kan echt wel wat hebben’, wierp Van Berkum tegen.

Verrassingen

De droge zomer zorgt ook voor de bodemdeskundigen voor verrassingen. ‘De grond is deze zomer erg veranderd’, stelt Van Berkum. Dé gouden tip voor de melkveehouders kan hij niet geven, want ieder perceel is weer anders. Zelfs binnen een perceel zijn de verschillen groot, zo blijkt. ‘Ga met je schop het land in en bekijk welke grond het meeste water nodig heeft. Zo kun je de motor aan de gang proberen te houden.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer