Bodemopleiding+adviseurs+focust+zich+op+praktijk
Nieuws
© Eigen Foto

Bodemopleiding adviseurs focust zich op praktijk

Negen agrarische adviseurs volgen momenteel de opleiding bodemcoach. Ze willen boeren nog beter kunnen adviseren over wat nodig is voor een gezonde bodem en goede gewasopbrengst.

De opleiding is met dank aan Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) ontwikkeld in samenwerking met stichting Veldleeuwerik en Aeres Hogeschool in Dronten. Initiatiefnemer is Henk Westerhof van Stichting Veldleeuwerik. 'De bodem is lang het ondergeschoven kindje geweest in de agrarische sector.'

Knelpunten in de bodem zijn op te lossen met hulpstoffen, zoals bemesting, gewasbescherming en zware machines voor diepe grondbewerkingen. 'Er was te lang te weinig aandacht voor de nadelige effecten van deze oplossingen', zeg hij. Boeren en adviseurs leerden op school weinig over een weerbare bodem. Deze opleiding schenkt daar aandacht aan en leidt op tot een bodemspecialist die ook aandacht heeft voor het economische verhaal van de boer.

Advies aan boer

Centraal in de opleiding staat hoe de cursist een goed en bruikbaar advies kan uitbrengen aan de boer. 'De analyse en samenstelling van de bodem ter plekke is maar de helft van het verhaal. Het is ook belangrijk dat de bodemadviseur luistert naar de wensen van de boer.'

Na het theoriedeel gaan de cursisten in september in tweetallen vijf dagen het veld in met een ervaren bodemadviseur. Zij moeten dan diverse percelen beoordelen, gesprekken voeren met de boer en vervolgens een advies formuleren. Deze opdrachten vormen een onderdeel van de eindtoets van de opleiding.

Alle landstreken

De negen cursisten uit de eerste lichting komen uit het hele land, zodat straks in alle landstreken een bodemcoach beschikbaar is. De bodemdeskundigen zullen zo breed mogelijk ingezet worden in de projecten van het DAW en stichting de Veldleeuwerik. Het DAW is een initiatief van LTO Nederland, op uitnodiging van de Rijksoverheid. Doel is een bijdrage leveren aan de wateropgaven in agrarische gebieden en realiseren van een economisch sterke en duurzame landbouw.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer