'Akkerbouwers moeten zorgen dat het bord gevuld blijft'

Hoe voeden we een snelgroeiende wereldbevolking, terwijl er steeds minder grond beschikbaar is, die ook nog eens in productiviteit achteruitgaat? Dat was vorige week donderdag de centrale vraag tijdens een landbouwcongres in Emmen.

%27Akkerbouwers+moeten+zorgen+dat+het+bord+gevuld+blijft%27
© ZLTO

Het congres was een initiatief van de Drentse Rabobanken, samen met LTO Noord en het DAJK.

Het antwoord op de vraag is niet eenvoudig. 'Zorg voor je bodem' is het motto van akkerbouwer Franke Dijkstra. Samen met zijn kinderen en kleinkinderen runt hij een 2.000 hectare groot akkerbouwbedrijf in het zuiden van Brazilië. De kwetsbare en erosiegevoelige grond werd door de intensieve teelt en vele grondbewerking steeds zwakker.

Dijkstra past het principe van directe inzaai toe. Het zomergewas soja wordt direct ingezaaid in de stoppel van het wintergewas mais. Dit brengt organische stof terug in de bodem en zorgt dat regen en wind minder vat krijgen op de bodem.

Verantwoordelijkheid akkerbouwers

Dé oplossing heeft de akkerbouwer niet. 'Maar zorg dat je de bodem gezond houdt. Daarvoor zijn we als akkerbouwers verantwoordelijk. Er is steeds minder grond beschikbaar en wij moeten wel zorgen dat de borden gevuld blijven', zegt hij.

Rabobank Food & Agri wil daarin graag ondersteunen, vertelt projectmanager Jeen Nijboer. 'Als boer wil je een zo hoog mogelijke opbrengst. Maar die verhoging leidt vaak tot uitholling van de bodem. Daardoor nemen de kosten toe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer