EU-Rekenkamer onderzoekt inzet satellietfoto's voor GLB-controle

De Europese Rekenkamer onderzoekt het gebruik van nieuwe beeldtechnologieën in Europa om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te monitoren. Het idee is bijvoorbeeld om met satellietbeelden te controleren of terecht steun is verleend.

EU%2DRekenkamer+onderzoekt+inzet+satellietfoto%27s+voor+GLB%2Dcontrole
© Thierry Schut

Elk jaar verrichten de lidstaten ongeveer 900.000 controles ter plaatse van landbouwsteun van de EU. Hierbij wordt ongeveer 5 procent van de steunaanvragers gecontroleerd. Als alternatief kunnen nieuwe beeldtechnologieën uitgebreider bewijs leveren van de daadwerkelijke landbouwactiviteiten van de landbouwers en hun naleving van het GLB.

Door het gebruik van nieuwe monitoringtechnologieën zou ook de doeltreffendheid van toekomstige milieu- en klimaatmaatregelen in het kader van het GLB kunnen toenemen. De technologieën maken het ook mogelijk de kosten van controles in de lidstaten te verlagen en tegelijkertijd meer begunstigden te controleren.

Satellietprogramma

Gedurende ongeveer twee jaar heeft het satellietprogramma 'Copernicus Sentinel' van de EU vrij toegankelijke hd-beelden verstrekt. Zo kunnen de gegevens hiervan controles van landbouwactiviteiten op percelen, gewasclassificatie of bepaalde ecologische aandachtsgebieden vergemakkelijken.

Andere projecten met betrekking tot gegeotagde fotografie, drones en oplossingen op het gebied van landmonitoring worden ook bevorderd door de Europese Commissie en de lidstaten. Deze bieden alle mogelijkheden om het GLB te monitoren op een uitgebreidere, kostenefficiëntere en doeltreffendere manier.

Informatiebezoeken

Tijdens de controle wordt ook beoordeeld of de Europese Commissie en de lidstaten stappen hebben gezet om het potentieel van nieuwe beeldtechnologieën voor de monitoring van het GLB te ontsluiten. Leden van de Europese Rekenkamer brengen tijdens de controle informatiebezoeken aan vier lidstaten die zijn begonnen met het gebruik van satellietbeelden voor de monitoring van het GLB: België, Denemarken, Italië en Spanje.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer