Schouten+legt+lat+vergroeningssubsidie+niet+te+hoog
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten legt lat vergroeningssubsidie niet te hoog

Landbouwminister Carola Schouten wil dat de vergroeningseisen voor het komende Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) niet te hoog worden. Deelname voor veel boeren en tuinders moet haalbaar blijven.

Dat meldde de bewindsvrouw woensdag tijdens een debat van de vaste commissie Landbouw in de Tweede Kamer. Tijdens dat debat werd onder meer gesproken over het GLB dat in 2021 moet ingaan. Een belangrijk onderdeel daarvan is het Nationale Strategische Plan (NSP). Daarin stelt elke lidstaat een plan op om de in Europa vastgelegde milieudoelen te halen. Ontvangen van inkomenssteun is nadrukkelijker dan nu gekoppeld aan het behalen van deze doelen.

Schouten wil deze doelen 'ambitieus neerzetten', gaf ze aan. 'Maar we moeten dat wel doen op een manier dat boeren in staat zijn deze doelen te halen. Ik wil niet alleen dat de koplopers meedoen. Ik wil ook dat de middengroep mee doet.' Daarmee doelde ze op de ongeveer 60 procent van de boerenbedrijven.

Concurrentiepositie

De Tweede Kamerleden maakten zich - om diverse redenen - zorgen over de invulling van het GLB. Ze willen voorkomen dat de concurrentiepositie van Nederland verslechtert. 'Een gelijk speelveld is cruciaal', benadrukte Helma Lodders van de VVD. 'Het kan niet zo zijn dat onze boeren worden weggeconcurreerd', zei CDA'er Jaco Geurts. 'Het NSP moet rekening houden met hoe andere landen hier invulling aan geven.'

Reduceren van het Europese landbouwbudget riep vraagtekens op bij diverse politici. 'Het mes gaat in de directe inkomenssteun, maar daar staat nog geen beter verdienmodel tegenover', vond Roelof Bisschop (SGP). 'Familiebedrijven komen hierdoor in de knel.'

Bedenkingen

Barry Madlener (PVV) had ook ernstige bedenkingen. 'Het GLB is een ramp voor Nederland. Nederland gaat er fors op achteruit ten opzichte van de concurrerende landen. Alleen Malta verliest relatief gezien meer steun.' De PVV is tegen landbouwsubsidie, erkende hij. 'Maar die moet dan wel voor iedereen worden afgeschaft.'

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer