Hitte+leidt+in+boomteelt+tot+beperkte+schade
Nieuws
© VidiPhoto

Hitte leidt in boomteelt tot beperkte schade

De grote hitte van vorige week heeft tot beperkte schade geleid in de boomteelt. Het was wel kantje boord, zegt voorzitter Henk Raaijmakers van Vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen.

De schade in de boomteelt betreft vooral groeiverlies aan het eind van het seizoen, stelt Raaijmakers. Sommige laanbomen en grote solitaire heesters komen nu al in herfstkleur, geeft hij als voorbeeld. 'In bos en haagplantsoen vertonen beuken bijvoorbeeld brandschade, maar dat is niet dramatisch.' Groenblijvende sierheesters hebben last van bladverbranding, maar dat wordt nog wel overgroeid, zegt de voorzitter.

Ook is er relatief weinig schade in de vaste planten. Bij bloeiende heesters is er wel sprake van brandschade in de bloem, zoals bij hortensia. Daar hebben telers nu wel last van. Dat geldt ook voor de zomerbloemen. Er is verbranding in de knoppen. 'Telers moeten van wat nu wordt gesneden, meer weggooien', schat Raaijmakers in.

Spannend

De voorzitter zegt dat de schade hem is meegevallen, maar het is volgens hem wel spannend geweest. 'Als het langer zo heet is of als de temperaturen nog hoger oplopen, kunnen we ons niet meer wapenen tegen schade. De doorvoercapaciteit van de plant naar de groeiknoppen wordt dan te laag.' In de laatste hittedagen was dit al enigszins merkbaar.

Bloemenveiling Plantion in Ede meldt dat er door de hitte vorige week veel minder is omgezet, maar nog net iets meer dan in de vergelijkbare week van 2018 toen het ook extreem heet was. Volgens Guus van Logtestijn, commercieel directeur bij Plantion, is veel aanvoer doorgedraaid.

Prijsherstel

De telers van gladiolen en zonnebloemen hebben volgens hem last van hitteschade en zijn daarom vaak niet geoogst. Van Logtestijn verwacht de komende weken een kleiner aanbod en hoopt als gevolg daarvan op prijsherstel. 'Prijzen gingen eind vorige week al iets omhoog.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  10 %
 • Maandag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer