Meer+uitbreiders+en+minder+stoppers+in+boomteelt
Nieuws
© William Hoogteyling

Meer uitbreiders en minder stoppers in boomteelt

Het percentage telers dat wil uitbreiden in de boomkwekerij stijgt, meldt het agrarisch onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel. Tegelijkertijd daalt het aantal stoppers licht.

Uit de peiling die eind 2018 en begin 2019 is gehouden, blijkt dat 16,5 procent van de boomkwekers wil uitbreiden of het bedrijf laten opvolgen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2017. De laatste jaren schommelde het aandeel boomkwekerijen met uitbreidingsplannen tussen 6,5 en 9,7 procent.

Van 2014 tot en met 2016 was het percentage boomkwekers dat wil stoppen of afbouwen ongeveer 11,5. In 2017 steeg deze inbreng fors naar ruim 16 procent, maar het afgelopen jaar peilde AgriDirect een lichte daling naar 15,7 procent.

Grote bedrijven

De meeste uitbreiders zijn te vinden bij bedrijven met een areaal groter dan 20 hectare (33,3 procent) en bedrijven met 12 tot 20 hectare (31,5 procent). Kleinere bedrijven zijn veel minder geneigd om uit te breiden. Deze groep geeft juist het vaakst aan te willen stoppen of af te bouwen (19,6 procent).

Volgens Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO-vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen, zijn de grotere bedrijven waarschijnlijk goed door de crisis gekomen en hebben zij hun afzet op niveau kunnen houden. 'Nu de economie de laatste jaren weer aantrekt, zijn deze bedrijven in staat om weer uit te breiden. Daarnaast wordt er geacht te investeren in bijvoorbeeld certificering wat betreft milieuregels. Ook hier kunnen ze gemakkelijker mee omgaan. Kleinere bedrijven hebben daarentegen veel meer moeite gehad met de economische crisis en de investering in certificering.'

AgriDirect heeft rond de jaarwisseling zo'n 1.400 boomkwekers gevraagd naar hun toekomstplannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer