Boerenvertrouwen op laagste punt in drie jaar

Het vertrouwen van boeren en vollegrondstuinders in de toekomst is op het laagste punt in drie jaar beland. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex. Vooral varkenshouders, vollegrondstuinders en melkveehouders waren negatiever dan een kwartaal geleden. Alleen de glastuinbouwers hadden iets meer vertrouwen in de toekomst van hun onderneming dan in het eerste kwartaal van 2019.

Boerenvertrouwen+op+laagste+punt+in+drie+jaar
© Han Reindsen

De index is in het tweede kwartaal van 2019 met 5 punten gedaald naar 10 punten. Zo'n sterke daling kwam begin 2016 voor het laatst voor. De agrovertrouwensindex wordt samengesteld uit de stemmingsindex, die de huidige situatie op land- en tuinbouwbedrijven weergeeft en de index die de economische situatie op het bedrijf voor over 2 à 3 jaar kwantificeert.

Huidige situatie

De stemmingsindex voor de land- en tuinbouwbedrijven is in het tweede kwartaal van 2019 met bijna 4 punten gedaald en staat nu op 18,5 punten. Deze index geeft de huidige stemming op het bedrijf weer. Vooral akkerbouwers zijn minder positief dan in het eerste kwartaal van 2019. De index daalde hier 12 punten.

Onder vollegrondstuinders en melkveehouders daalde de stemmingsindex met 8 punten. Ook de varkenshouders waren minder tevreden (-5 punten). De glastuinders en pluimveehouders waren iets positiever en hebben momenteel de hoogste stemmingsindex.

Verwachte economische situatie

Over de verwachte toekomstige situatie op het bedrijf zijn boeren en tuinders sterker verdeeld dan een kwartaal geleden. De index daalde met 6 punten en staat nu net boven de 2 punten. De index komt hiermee dicht bij het nulpunt. Dat geeft aan dat evenveel ondernemers positief zijn over hun bedrijfsvoering voor over 2 à 3 jaar, als negatief.

De index voor de middellange termijn was alleen in het laatste kwartaal van 2014 lager. Vooral varkenshouders zijn negatiever geworden; opvallend, want zij waren in het eerste kwartaal van 2019 nog sterk positief over hun middellange termijn situatie. Ook pluimveehouders waren sterk negatiever. In deze sector zijn er nu meer ondernemers negatief dan positief over hun bedrijfssituatie op middellange termijn.

Ook voor opengrondstuinbouw en melkveehouders daalde de index. Glastuinders en akkerbouwers zijn positiever dan een kwartaal geleden.

Agro vertrouwensindex Tweede kwartaal 2019
Agro vertrouwensindex Tweede kwartaal 2019 © Wageningen Economic Research

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer