Boerenvertrouwen daalt verder

Het vertrouwen van boeren en tuinders daalde in het tweede kwartaal van 2018 harder dan de afgelopen drie metingen. De Agro Vertrouwensindex zakte dit kwartaal met 2,5 punt, maar blijft nog altijd positief en komt uit op 12,5 punt.

Boerenvertrouwen+daalt+verder
© DIRK HOL

Een jaar geleden stond de index 6 punten hoger. Vooral varkenshouders hebben minder vertrouwen (-16 punten) dan een kwartaal geleden. Ook het vertrouwen van opengrondstuinbouwondernemers en akkerbouwers is iets gedaald, al zijn ondernemers in de opengrondstuinbouw nog altijd vrij positief. De pluimveehouders zijn een stuk positiever dan in het eerste kwartaal van 2018. De index steeg met 13 punten en is hiermee de hoogste van alle land- en tuinbouwsectoren.

Stemming omlaag

De stemmingsindex voor de land- en tuinbouwbedrijven daalde met ruim 4 punten naar een krappe 19 punten. Wel zijn er grote verschillen tussen de sectoren. Zo waren vooral de varkenshouderij (-16 punten) en de opengrondstuinbouwers (-13 punten) minder tevreden over de huidige situatie. Ook bij melkveehouders en akkerbouwers daalde de stemming (een daling van respectievelijk 9,5 punt en 3,6 punt).

Toch waren er ook boeren en tuinders die veel beter te spreken waren dan een kwartaal geleden; de pluimveehouders. Een toename van bijna 21 punten zorgde er bijna voor dat de opperbeste stemming van het voorjaar van 2016 werd geëvenaard. Uiteindelijk bleef de index hier 5 punten onder met een totaal van 42 punten. De huidige stemming op het bedrijf van glastuinbouwondernemers veranderde nauwelijks en is al vijf kwartalen min of meer stabiel.

Verwachte economische situatie

Ondernemers zijn voorzichtig positief als het gaat om hun toekomstverwachting. De index leverde 1 punt in op het vorige kwartaal en staat nu op bijna 7 punten. Bij varkenshouders wisselen de positieve en negatieve verwachtingen over hun bedrijfsvoering voor over 2 à 3 jaar zich de laatste paar metingen af. Bij de enquête over het eerste kwartaal van 2018 was de index nog 13 punten maar bij de recentste meting is deze weer gezakt naar het niveau van eind 2017.

Er zijn nu weer meer boeren en tuinders die negatieve verwachtingen hebben voor hun bedrijf dan positief. De index daalde naar -3 punten. Melkveehouders zijn ook minder positief (-5 punten). Akkerbouwers en opengrondstuinbouwondernemers zijn juist iets positiever. Maar de toename is beperkt tot respectievelijk 3 en 1,5 punt. Net als bij de stemmingsindex zijn de glastuinbouwers nauwelijks van mening veranderd.

Of en hoe onder andere de droogte van de afgelopen juli maand het vertrouwen van de ondernemers heeft beïnvloed, moet in de volgende enquêtes volledig duidelijk worden. De impact van de droogte zit volgens de opstellers van de vertrouwensindex nog niet volledig in deze cijfers. Bovendien is dit slechts een van de factoren waar ondernemers hun vertrouwen op baseren.

Representatief

De Agro Vertrouwensindex is ontwikkeld door LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants, en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in samenwerking met Wageningen Economic Research. Het doel van de index is om betere, representatievere informatie over de stemming onder agrarisch ondernemers te verzamelen om deze te kunnen gebruiken voor de belangenbehartiging.

De Agro Vertrouwensindex geeft op reguliere basis een beeld van de stemming onder agrarische ondernemers in Nederland. Naast het sentiment van de ondernemers wordt ook gevraagd naar de ontwikkeling in enkele belangrijke bedrijfsfactoren, zoals kosten productie, opbrengstprijs, omzet en winst. Deze index geeft daardoor elk kwartaal een actueel inzicht in de stand van zaken in de agrarische sector en een vooruitblik op de korte en de wat langere termijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer