Mogelijkheden voor stoppende varkenshouder

Varkenshouder Pieter Straatman uit Odiliapeel heeft zich aangemeld voor de stoppersregeling, maar ziet nu ook andere mogelijkheden. Met een luchtwasser kan hij nog door.

Varkenshouders moeten namelijk in 2020 maatregelen nemen om de ammoniakemissie te verminderen. ‘Ik heb me aangemeld voor de stoppersregeling want destijds had ik nog een zeugenbedrijf’, vertelt Straatman.

‘Ik ben drie jaar geleden gestopt met de zeugen en toen biggenopfok gaan doen. Dat is een flinke vermindering van de arbeidsdruk. Daarom heb ik besloten een luchtwasser te gaan plaatsen. Zo kan ik door met de biggenopfok en dat is in combinatie met de groepsaccommodatie een mooie oplossing.’

DLV Advies adviseert varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling toch nog eens te overwegen of een doorstart niet de moeite waard is. Directeur Jos de Groot: ‘Met name voor een aantal stoppers zijn we mogelijkheden aan het zoeken. Een van de mogelijkheden is het creëren van een buitenuitloop zodat je op die manier nog door kan. Veel mensen willen niet maar zo afscheid nemen van de varkens.’

90 procent zeugenhouders stopt

Het merendeel van de varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling, stopt ook. ‘In mijn eigen omgeving stopt 90 procent van de zeugenhouders en van de vleesvarkenshouders gaat de helft nog wel door’, weet De Groot.

Straatman gaat graag door met de varkens. ‘Ik loop nog met veel plezier door de stal. De samenwerking met de vermeerderaar gaat ook hartstikke goed.’ De Groot praat veel met varkenshouders. ‘We hebben wel mensen aan de telefoon gehad die met pijn in het hart wilden stoppen maar die nu toch mogelijkheden zien van een doorstart.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer