Omzet+FloraHolland+plust+1%2C7+procent+in+eerste+halfjaar
Nieuws
© FloraHolland

Omzet FloraHolland plust 1,7 procent in eerste halfjaar

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in de eerste helft van dit jaar een omzet behaald van ruim 2,6 miljard euro. Dit is 1,7 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2018.

De gemiddelde prijs van bloemen was 1,7 procent hoger, van kamerplanten 2,6 procent en van tuinplanten 2,2 procent. De betere prijzen compenseerden het effect van de lagere aanvoer. Die daalde met 0,3 procent, ondanks dat er wel meer kamerplante werden aangeboden.

Snijbloemen

De aanvoer van snijbloemen ging met 0,35 procent omlaag terwijl de aanvoer van rozen met 2,1 procent steeg. April was voor bloemen een topmaand met 10,6 procent meer aanvoer en hogere prijzen. De omzet van tulpen was 7,6 procent hoger bij een lagere aanvoer (min 3,4 procent).

De roos blijft de populairste bloem met de 1,6 miljard stuks die zijn verkocht in de eerste zes maanden van dit jaar. De tulp is een goede tweede met ruim 1,4 miljard stelen. Het totaal aantal verkochte snijbloemen via FloraHolland lag op 5,75 miljard, een daling van 0,8 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018.

Kamerplanten

Bij de kamerplanten nam de omzet met 2,8 procent toe doordat zowel de aanvoer als het gemiddelde prijsniveau klommen. Binnen de groep van kamerplanten staat de phalaenopsis wat omzet en volume bovenaan. De omzet daalde met 2,7 procent, de aanvoer nam met 2,9 procent af. Anthurium valt op in de top-5 met een groei van 3,8 procent. 80 procent van alle kamerplanten wordt via bemiddeling verkocht; de andere 20 procent via de klok.

Het eerste halfjaar werd bij de tuinplanten afgesloten met een omzetstijging van 1,25 procent. De aanvoer ging terug met iets meer dan 1 procent. In totaal werden er bijna 276 miljoen tuinplanten verhandeld. Lavendel voert de omzetranglijst aan met ruim 16 miljoen euro.

Klok en logistiek

Het aandeel van de klok in de totale omzet is in de eerste zes maanden ten opzichte van dezelfde periode van 2018 met 42 procent min of meer gelijk gebleven. Het aandeel directe verkoop is daardoor ook op 58 procent blijven steken.

De logistieke kengetallen laten op alle onderdelen een verbetering zien. Tal van maatregelen gericht op verdere optimalisering, werpen hun vruchten af, zegt een woordvoerder van de veiling. De doorlooptijden waren voor kloktransacties en directe verkoop beter. Bij kloktransacties is 96,3 procent van de transacties binnen de afgesproken tijd afgeleverd. Dat is een verbetering van 0,5 procent ten opzichte van 2018. De doorlooptijd bij directe transacties is in 98,4 procent van de gevallen korter dan een uur; vorig jaar was dat nog 98,1 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer