De+vraag+is+of+de+varkens+nog+wel+duur+worden
Column
© Jeroen van Boekel

De vraag is of de varkens nog wel duur worden

Het is hier hartje zomer en we hebben een groeizaam jaar. Grote delen van Amerika en het oosten van Canada hebben grote problemen gekend met veel te veel regen dit voorjaar. Hier op de prairies was het vrij droog en koud waardoor de gewassen een langzame start hadden.

Op het moment dat we dachten dat het toch wel echt droog begon te worden en de temperaturen hoger werden, kregen we ongeveer iedere week een regenbui waardoor de gewassen er nu goed bijstaan. De graanoogst begint bijna weer en de sojabonen en mais hebben nog een paar regenbuien nodig. Kortom, we lijken hier dicht bij huis een goede opbrengst te hebben. De grondstofprijzen dalen, wat altijd goed is voor ons als varkensboer.

Ik had verwacht dat het voer en de varkens duur zouden worden dit jaar. De verwachtingen op de termijnmarkt waren hoog, maar ik heb op dit moment het gevoel dat de termijnmarkt in Chicago zelf niet meer weet of de varkens nog wel een keer heel duur zullen worden. De hele wereld praat over hoeveel varkens er weg zijn in China door varkenspest, maar helaas is de dagmarkt nog niet tot extreme hoogte gestegen.

Porcine Epidemische Diarree (PED) heeft hier ook voor veel problemen gezorgd dit voorjaar. Het hoe en waarom daarover zijn de dierenartsen het nog niet eens. Manitoba had veel uitbraken in mei, juni en de eerste helft van juli van 2017. In 2018 hadden we veel minder uitbraken en gaven we onszelf een schouderklopje. In mei, juni en de eerste helft van juli van dit jaar hadden we meer uitbraken dan in 2017. Er zijn veel theorieën over, maar een van de belangrijkste zaken die worden aangehaald, is het uitrijden van mest.

Porcine Epidemische Diarree heeft hier ook voor veel problemen gezorgd dit voorjaar

Jeroen van Boekel, varkenshouder in Canada

We hebben in Manitoba hoofdzakelijk mestbassins met een kleilaag. Deze zijn moeilijk helemaal schoon te maken en op veel plaatsen wordt er jaren later nog actief virus gevonden. Het idee bestaat dat als deze mestopslagen leeg worden gereden, er grote hoeveelheden virus vrijkomen gedurende het mixen. Na twee jaar neemt de immuniteit van de zeugen af en krijg je weer nieuwe uitbraken.

Ook hadden we een voorjaar dat droog was met veel wind. Ook dat wordt gezien als een groot risico. Fijne deeltjes grond waaien rond en komen via de luchtinlaten de stallen binnen. We zullen zien hoe het tweede half jaar eruit gaat zien. We zien het positief in, maar het risico op varkenspest of PED ligt om de hoek.

Weer

 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  60 %
Meer weer