Droogte+bereikt+recordhoogte
Nieuws
© Huisman Media

Droogte bereikt recordhoogte

Bij de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen is het voor het tweede jaar op rij net zo droog als in 1976. 1976 is landelijk gezien het droogste jaar ooit gemeten, volgens de Unie van Waterschappen. Dit meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, op basis van informatie van Rijkswaterstaat, de waterschappen en het KNMI.

Door het wisselvallige weer verschillen de gevolgen van het neerslagtekort sterk per regio. In Twente en de Achterhoek zijn de waarden uit 1976 opnieuw bereikt. Dat heeft grote gevolgen voor de landbouw en natuur. Er zijn in deze regio's onttrekkingsverboden ingesteld voor oppervlaktewater. In de omgeving van kwetsbare natuurgebieden zijn er ook onttrekkingsverboden voor grondwater, om de natuur te beschermen.

Landelijk gezien ligt het neerslagtekort op 176 millimeter. Dat is meer dan het langjarig gemiddelde voor eind juli (ongeveer 100 millimeter), maar aanzienlijk minder dan in 2018 en 1976 (zo'n 250 millimeter). Verdeeld over het land zitten er echter grote verschillen in het neerslagtekort. In het oosten van Nederland is het neerslagtekort het grootst: 269 millimeter in Twente en 242 millimeter in de Achterhoek. Dit is, net als eind juli vorig jaar, gelijk aan de situatie van 1976.

Verzilting

Grondwaterstanden waren in het oosten en zuiden van Nederland al zeer laag voor de tijd van het jaar en nemen door de warmte van de afgelopen week op veel locaties verder af. Het aantal beken dat droogvalt neemt toe. Op enkele lokale uitzonderingen na is er zowel in het hoofdwatersysteem als in de regionale watersystemen weinig of geen sprake van verzilting.

De aanvoer van de Rijn bij Lobith is minder dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar niet uitzonderlijk laag. De verwachting is dat de afvoer dit weekend stijgt door de neerslag die vorig weekend in het stoomgebied van de Rijn is gevallen. Daarna zal de aanvoer weer gaan dalen, maar niet tot een kritiek laag niveau. De aanvoer van de Maas is stabiel.

• Lees meer over de droogte

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer