Hitte+fataal+voor+bramen+van+%27t+Duvelshofke
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Hitte fataal voor bramen van 't Duvelshofke

Fruitboerderij 't Duvelshofke in Oldenzaal ondervindt voor het tweede jaar op rij keihard de gevolgen van de droogte en de hitte. Een aanzienlijk deel van de bramen- en rode vlierbessenoogst is verloren gegaan.

'De bramen die bijna rijp zijn, hebben schroeiplekken opgelopen', vertelt medewerker Toon Pross van 't Duvelshofke. Vorig jaar had de fruitboerderij hetzelfde probleem. Pross vindt het lastig om te zeggen of de schade nu groter is dan in 2018. 'Toen was het iets minder heet, maar wel langduriger warm.'

Om de schade aan het fruit tegen te gaan, probeerde het bedrijf uit Oldenzaal het dit jaar met vliesdoek dat over het fruit heen wordt gespannen. 'Normaal gebruik je dat ter bescherming tegen de vorst, maar het geeft ook schaduw. Het heeft gedeeltelijk geholpen. Het bovenste fruit is wel verschroeid, maar het onderste niet.' Ook de herfstbramen zijn gespaard. 'Deze zijn nog een stuk minder rijp en daardoor minder gevoelig voor de hitte.'

Herhaling voorkomen

Voor de toekomst beraadt 't Duvelshofke zich op maatregelen die herhaling zoveel mogelijk moeten voorkomen. Want bij de fruitboerderij rekenen ze erop dat de komende zomers eenzelfde warmte en droogte gaan kennen.

Sproeien tegen de hitte is geen optie, dan gaat het fruit rotten. 'Een dak boven het fruit kan een oplossing zijn', zegt Pross. 'Als je bijvoorbeeld kijkt naar de rand van ons perceel, dat is aan een bosrand waar schaduw is. De bessen die daar groeien, zijn wel goed gebleven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer