Neonics schaden nuttig insect ook via honingdauw

Neonicotinoïden (neonics) hebben een groter schadelijk effect op nuttige insecten dan wordt gedacht, meldt Wageningen University & Research.

Neonics+schaden+nuttig+insect+ook+via+honingdauw
© Twan Wiermans

De insecticide kan via honingdauw ook veel meer nuttige insecten schaden, hebben onderzoekers van de Wageningen University & Research en Spaanse universiteiten ontdekt. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat neonics via nectar en stuifmeel uit bloemen een schadelijke werking hadden.

Neonics zijn systemische middelen die door de plant worden opgenomen. Bladluizen, wolluizen, wittevliegen en bladvlooien die zich plantensappen opnemen, dragen hierdoor de middelen in zich en scheiden die weer uit in de vorm van honingdauw. Uit het onderzoek blijkt dat honingdauw zo veel resten van neonics bevatten dat sluipwespen en zweefvliegen er binnen enkele dagen aan doodgaan.

In beoordeling opnemen

Volgens de onderzoekers moet bij toekomstige beoordelingen van systemische gewasbeschermingsmiddelen ook worden gekeken naar de verspreiding via honingdauw. Bij de Europese beoordeling van neonics is wel de schadelijkheid voor insecten die zich voeden met nectar of stuifmeel in ogenschouw genomen en is ook gekeken naar mogelijke drift van de middelen via stof, maar niet naar de honingdauwroute.

De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer