Bijenpopulatie neemt toe op platteland

Het idee klopt niet dat bijen- en hommelsoorten het in landbouwgebieden de afgelopen vijftien jaar slechter hebben gedaan vanwege het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat stelt Agri Facts die de kwestie onderzocht.

De soorten op het platteland hebben het juist beter gedaan, ontdekte Stichting Agri Facts (STAF) na eigen analyse van de bijenpopulatie over de laatste decennia. 'Als het over bijensterfte gaat, worden alle bijen en hommels gemakshalve op één hoop geveegd. Terwijl het om 380 verschillende soorten gaat. Met 112 van die soorten blijkt het wel goed te gaan', stelt vicevoorzitter Jaap Haanstra van de zelfbenoemde 'feitencheckorganisatie'.


STAF liet voor alle 380 bijen- en hommelsoorten in Nederland stuk voor stuk een serie kenmerken in kaart brengen, zoals verspreiding in Nederland, leefgebied, bloemvoorkeuren en trend. 'Dat heeft inzicht gegeven in welke gebieden de bijen het goed doen en in welke slecht. Soorten die leven in gebieden waar Neonicotinoïden (Neonics) worden gebruikt, doen het veelal goed.'

Debat

De stichting overhandigde dinsdag de resultaten van haar onderzoek via een petitie aan de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamerfracties. Op 6 juni staat een debat over gewasbeschermingsmiddelen op de Kameragenda.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer