Geen+effect+rapport+Agrifact+op+verbod+neonics
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Geen effect rapport Agrifact op verbod neonics

Minister Carola Schouten (LNV) ziet in het rapport van Stichting Agrifacts over de bijensterfte geen aanleiding om het huidige verbod op het gebruik van neonicotinoïden in open teelten te herzien.

Schouten schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Zij heeft het rapport van Agrifacts voorgelegd aan wetenschappelijke onderzoekers van op het gebied van insecten, landschap en milieu: Naturalis, Wageningen UR en Stichting EIS.

‘Volgens deze wetenschappers zijn de conclusies die de Stichting Agrifacts over het verband tussen neonicotinoïden en wilde bijen trekt onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Zij wijzen erop dat de achteruitgang van bijen veroorzaakt wordt door een complex van factoren’, schijft Schouten in haar brief.

Wetenschap

Blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen is één van deze factoren. ‘Stichting Agrifacts laat verder in dit onderzoek wetenschappelijke bevindingen buiten beschouwing, die een verband aantonen tussen het gebruik van neonicotinoïden en de verminderde conditie van bijen.’

Schouten refereert in haar brief naar eerdere rapporten over de negatieve effecten van neonicotinoïden en insectensterfte, waaronder een Engelse studie uit 2016. ‘Ik zie daarom geen reden om het huidige verbod op het gebruik van neonicotinoïden in de open teelten te betwisten.’

Alternatieven

Schouten begrijpt dat de beperkte beschikbaarheid van alternatieven forse impact kan hebben voor de suikerbietenteelt. Tijdens een bezoek aan een bietenteler heeft ze dat onlangs zelf in de praktijk kunnen zien. ‘Ik zal samen met de betrokken partijen in het uitvoeringsprogramma van de ‘Toekomstvisie gewasbescherming 2030’ specifiek ingaan op deze problematiek.’

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer