Johnson bereidt zich voor op harde brexit

De koploper in de Britse strijd om het premierschap waarschuwt voor de gevolgen als de brexitdeadline weer wordt verlengd. Boris Johnson beklemtoonde tijdens een debat met vier rivalen bij de BBC dat een ’catastrofaal verlies van vertrouwen’ in de politiek dreigt als zijn land niet uiterlijk op 31 oktober de EU verlaat.

Johnson+bereidt+zich+voor+op+harde+brexit
© Flickr

De oud-burgemeester van Londen deed dinsdagavond voor het eerst sinds het begin van de partijverkiezing mee aan een televisiedebat. Hij kreeg daar de vraag of hij de brexit toch zou uitstellen als een deal binnen handbereik is. Johnson reageerde ontwijkend met de mededeling dat een deal op 31 oktober ‘uitermate haalbaar’ is.

Johnson stelde dat de brexit nu al twee keer is uitgesteld. ‘Als we niet uitstappen op 31 oktober, denk ik dat we allemaal een hoge prijs zullen betalen’, waarschuwde de politicus, die verwees naar het feit dat zijn partij is gekelderd in de peilingen.

De kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee het premierschap benadrukte tijdens het debat echter ook dat niemand een chaotische brexit zonder deal wil. Desondanks stelde hij dat het Verenigd Koninkrijk zich wel moet voorbereiden op een no deal-brexit. In de ogen van Johnson kan dat als stok achter de deur dienen bij het onderhandelen over de aanpassingen die hij wil aan overeenkomst die May met de EU sloot.

Betere deal

De bekende brexiteer kreeg dinsdag bij de tweede stemronde weer veruit de meeste stemmen: 126 tegenover 46 voor de nummer twee, minister Jeremy Hunt. Die is naar eigen zeggen bereid de brexit nog even uit te stellen, maar alleen als er op 31 oktober uitzicht is op een betere deal met de EU.

Er gaat ook veel aandacht uit naar Rory Stewart, de buitenstaander die bezig lijkt te zijn met een inhaalslag. Hij verwijt zijn rivalen onrealistische beloften te doen: ‘Ze beloven dat ze een nieuwe deal krijgen van Brussel, wat niet gaat lukken. Ze beloven dat ze een brexit zonder deal door het Lagerhuis krijgen, wat ze niet voor elkaar kunnen krijgen.’

De afvalrace over de opvolging van de Britse premier Theresa May gaat woensdag de derde ronde in. Dan valt de kandidaat af die de minste stemmen krijgt.

Vijf kandidaten

De 313 Conservatieve parlementariërs kunnen nog op vijf van de oorspronkelijke tien kandidaten stemmen. Koploper Boris Johnson hoeft zich vermoedelijk geen zorgen te maken. Hij kreeg dinsdag 126 stemmen: veel meer dan de nummer twee, minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken. Die moest het doen met de steun van 46 partijgenoten.

De parlementariërs moeten donderdag naar verwachting weer stemmen. Het is de bedoeling dat aan het eind van de week nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Dan krijgen circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden. Dat moet eind juli bekend zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer