LTO+vindt+extra+hitteregels+onnodig
Nieuws
© Johan Wissink

LTO vindt extra hitteregels onnodig

Extra wet- en regelgeving voor dierenwelzijn tijdens hitte is in de ogen van LTO niet nodig. 'Veehouders hebben een eigen en economisch belang om hittestress tegen te gaan en calamiteiten te voorkomen. Met extra wetten hou je het weer niet tegen en voeg je niets toe aan de inspanningen van boeren.'

Veehouders moesten vorige week, net als de rest van Nederland, anticiperen op extreme hitte, weet Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren. De hitte had impact op dieren: bij mensen thuis, in de natuur en in de landbouw.

• Lees ook: Spervuur Kamervragen Ouwehand na falende ventilatie

Hoewel het als gevolg van falende ventilatiesystemen enkele keren misging, is in de ogen van LTO geen aanvullende regelgeving nodig. 'Veehouders namen tal van maatregelen om het hun dieren zo comfortabel mogelijk te maken en hittestress te voorkomen', aldus Van de Ven.

Ventilatoren en vernevelaars

Veehouders plaatsten onder meer extra ventilatoren en vernevelaars in de stal, koelden staldaken met water en zorgden voor schaduw in de wei. Verder lieten de boeren dieren 's nachts naar buiten en voerden ze kleinere porties.

LTO Nederland zal de komende tijd onder haar leden en bij andere bij de veehouderij betrokken organisaties inventariseren welke concrete maatregelen goed en minder goed werkten. Net als tegen welke problemen men aanliep en welke lessen er uit de extreme omstandigheden van vorige week kunnen worden getrokken.

Voerschema's

'We zijn benieuwd naar de nieuwe inzichten', stelt Van de Ven. 'Wat is bijvoorbeeld het verschil in effect en kosten van het natmaken van het dak vergeleken met het plaatsen van vernevelaars? Welke alternatieve voerschema's zijn mogelijk? Waar zitten eventuele blinde vlekken bij veehouders? Die kennis willen we ophalen en verder verspreiden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer