Nederland+grootste+importeur+cacaobonen+ter+wereld
Nieuws
© Twan Wiermans

Nederland grootste importeur cacaobonen ter wereld

Nederland was in 2018 de grootste importeur van cacaobonen ter wereld. In totaal werd 1,1 miljard kilogram cacaobonen geïmporteerd. Driekwart werd gebruikt in de cacaoverwerkende industrie in Nederland, een kwart werd doorverkocht aan andere landen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer dan de helft van de geïmporteerde bonen kwam uit Ivoorkust. Het overige deel komt met name uit Ghana, Kameroen en Nigeria.

Ook bij andere agro-grondstoffen behoort Nederland tot de top van de wereld als importeur. Voor palmolie is Nederland het derde invoerland van de wereld qua invoerwaarde. Voor sojabonen het vierde land en voor koffie het vijfde land. Kijkend naar invoergewicht

Europese Unie

In de Europese Unie is Nederland de grootste importeur van cacaobonen, palmolie en sojabonen. In de gehele wereld is India de grootste importeur van palmolie, China met afstand de grootste importeur van sojabonen en de VS de grootste importeur van koffie.

Van de genoemde agro-grondstoffen is de invoerwaarde van cacaobonen het hoogste (2,1 miljard euro in 2018), gevolgd door palmolie (1,8 miljard euro) en sojabonen (1,5 miljard euro). In termen van gewicht worden sojabonen het meest ingevoerd (4,3 miljard kilogram), gevolgd door palmolie (2,9 miljard kilogram) en cacaobonen (1,1 miljard kilogram).

Verdubbeling

De invoer is het hardst gegroeid bij cacaobonen en koffie. De invoer hiervan is sinds 2008 verdubbeld. De invoer van palmolie is in tien jaar tijd met ongeveer een kwart toegenomen, de invoer van sojabonen met ongeveer 10 procent.

Palmolie komt traditioneel uit Indonesië en Maleisië, maar andere herkomstlanden als Colombia, Guatemala, Honduras en Papoea-Nieuw-Guinea zijn volgens het CBS in opkomst.

Sojabonen

Sojabonen komen voor het overgrote deel uit Brazilië en de Verenigde Staten. Koffie arriveert relatief weinig rechtstreeks uit herkomstlanden zoals Colombia en Brazilië. Het wordt vaak ingevoerd via andere Europese landen, zoals de buurlanden en Frankrijk.

Het aandeel industriële verwerking of consumptie in Nederland is bij de cacaobonen de laatste tien jaar iets gezakt en bij soja en palmolie juist iets gestegen. Van koffie is 83 procent van de invoer voor de Nederlandse markt bestemd.

Industriële verwerking

Cacaobonen, sojabonen en palmolie zijn grondstoffen die industrieel verwerkt worden om er andere producten van te maken. Zo worden cacaobonen verwerkt tot chocolade of halffabricaten zoals cacaopoeder en cacaoboter, bijvoorbeeld om er chocolade van te maken in België of Zwitserland.

Sojabonen worden vooral gemalen tot veevoergrondstof, maar kunnen ook worden omgezet tot producten voor menselijke consumptie. Palmolie is een ingrediënt voor veel voedingsmiddelen, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor shampoo of cosmetica.

Duurzaam geproduceerd

Het verbruik van duurzaam geproduceerde palmolie, soja(producten) en cacao neemt de laatste jaren toe. Bij de productie van voedingsmiddelen voor de Nederlandse markt wordt sinds 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie gebruikt. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren worden sinds 2016 alleen diervoeders met duurzaam geproduceerde soja gebruikt.

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer