Beter leven-kip elders ook haalbaar

Vleeskuikenhouders kunnen wereldwijd tegen relatief lage kosten grote stappen zetten op het gebied van dierenwelzijn. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Beter+leven%2Dkip+elders+ook+haalbaar
© Twan Wiermans

De Nederlandse aanpak voor het houden van vleeskuikens volgens de nieuwe retailstandaarden blijkt uiterst efficiënt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van traaggroeiende kuikens en is er bijvoorbeeld meer ruimte voor de kuikens in de stal.

De belangrijkste criteria in het onderzoek waren het aantal dieren per vierkante meter (30 kilo levend gewicht), het gebruik van een traaggroeiend ras en de verlichting: minimaal zes uur duisternis in de stal in een etmaal. De WUR-onderzoekers deden onderzoek naar de situatie in Nederland, de VS, Brazilië, Thailand en China.

Kostentechnisch meest efficiënt

'De stappen van een conventioneel systeem naar deze eisen blijken kostentechnisch het meest efficiënt te zijn', vertelt hoofdonderzoeker Helmut Saatkamp. 'Als je nog meer investeert in dierenwelzijn, richting een biologisch systeem, worden de kosten relatief hoger. Terwijl je er op het gebied van dierenwelzijn juist relatief minder mee bereikt.'

WUR deed het onderzoek op verzoek van dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection. Saatkamp benadrukt dat het onafhankelijk onderzoek betreft.

Nederlandse kip die wordt geproduceerd volgens de minimumstandaard van de Europese Unie kost 85,7 eurocent per kilo levend gewicht. Het houden van kippen volgens de nieuwe retailstandaard kost 98,8 eurocent en kip volgens de criteria in het onderzoek 105,2 eurocent. Voor vleeskuikenhouders die leveren aan de Nederlandse retail is dat gemiddeld een kostenstijging van 6,4 eurocent per kilo levend gewicht.

Grondstofkosten

'Per land is de situatie heel anders en daardoor niet goed te vergelijken', zegt Saatkamp. In de Verenigde Staten zijn de grondstoffen een stuk goedkoper dan in Nederland. Traaggroeiende rassen hebben meer voer nodig, daardoor zien Nederlandse vleeskuikenhouders op dat punt hun kosten meer stijgen dan hun Amerikaanse collega's.'

World Animal Protection gebruikt de resultaten om internationaal te pleiten voor beter dierenwelzijn. 'Het hoeft niet zo duur te zijn als veel mensen denken', zegt directeur Pascal de Smit. 'Eerder bleek uit een Amerikaans onderzoek dat het bijna 50 procent duurder zou zijn. Dat ligt dus anders.'

Hij erkent dat Nederland een voorloper is op het gebied van dierenwelzijn. 'Al is een meerderheid van de kippen bestemd voor de export. Daar gelden deze standaarden niet voor.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer