Dierenbescherming lanceert ster Beter Leven Zuivel

De Dierenbescherming komt ook voor de melkveehouderij met criteria voor het Beter Leven-keurmerk met één ster. Bij supermarktketen Jumbo staat vanaf maandag zuivel in het schap dat daaraan voldoet. Melkveehouders verdienen zes cent meer dan de gangbare melkprijs.

Dierenbescherming+lanceert+ster+Beter+Leven+Zuivel
© Johan Wissink

Bij de ontwikkeling van die criteria werkte de Dierenbescherming nauw samen met Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland. 'Wij willen de melkveehouderij verbeteren op het gebied van dierenwelzijn, milieu en biodiversiteit', stelt directeur Co'tje Admiraal van de Dierenbescherming.


'Naast aandacht voor het welzijn van de koe en haar kalf, stellen we nu ook voorwaarden aan een betere zorg voor de natuur rond en op de boerderij. Zo moet er in weilanden veel meer ruimte komen voor bloemen, insecten en boerenlandvogels en moeten veehouders overstappen op groene energie, mestoverschotten afbouwen en het gebruik van vervuilende bestrijdingsmiddelen beperken', vervolgt Admiraal.

Een woordvoerder van de Dierenbescherming laat weten dat de zes melkveehouders die de melk leveren zes cent per kilo melk extra beuren. 'We hebben onderzoekers van Wageningen Economic Research laten doorrekenen wat de extra inspanningen gaan kosten. Daarbij kwamen we op dit bedrag uit.'

Weinig welzijnsregels

Het Beter Leven-keurmerk werkt met bovenwettelijke eisen. Volgens de Dierenbescherming zijn er juist in de melkveehouderij weinig wettelijke voorschriften voor de huisvesting van de koeien en kalveren. De alsmaar verdergaande intensivering en schaalvergroting van de sector heeft in de ogen van de Dierenbescherming geleid tot onwenselijke situaties.

Het Beter Leven-keurmerk voor zuivel met één ster schrijft nu basisuitgangspunten voor die de melkveehouderij een stuk 'koevriendelijker' en duurzamer moeten maken.

Onrealistisch beeld

'Het beeld van een groene weide met tevreden grazende dieren onder een Hollandse wolkenlucht met molens aan de horizon, staat ver af van de realiteit. Want een koe staat nu eenmaal het merendeel van de tijd, ruim 90 procent, op stal. Ook als ze weidegang krijgt. En met name daar wringt de schoen.' Dat kan volgens Admiraal betekenen dat er te veel dieren in een stal staan.

Een van de basiseisen die gelden voor één ster van het Beter Leven-keurmerk, is dat er voor iedere koe een ligbox is. Verder moeten kalveren 28 dagen op het bedrijf blijven. Daarnaast moeten de kalveren permanent beschikken over drinkwater. Ook voor koeien moeten er voldoende drinkplaatsen zijn. Ten slotte worden eisen gesteld aan de hoeveelheid vreetruimte per koe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer