Minder+melk+zorgt+voor+meer+winst+FrieslandCampina
Nieuws
© DIRK HOL

Minder melk zorgt voor meer winst FrieslandCampina

Een gelijkblijvende omzet en een verbeterd bedrijfsresultaat van 18,6 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van zuivelconcern FrieslandCampina. De resultaten zijn onder meer beter, omdat de leden 5 procent minder melk leverden.

De omzet van FrieslandCampina stabiliseerde in de eerste helft van 2019 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat nam met 18,6 procent toe naar 210 miljoen euro. In de eerste helft van 2018 was dat nog 177 miljoen euro. Leden-melkveehouders krijgen per 1 september een interim-uitkering van 0,65 euro per 100 kilo melk op hun ledenrekening bijgeschreven. Vorig jaar was dat 0,41 euro per 100 kilo.

De winstverbetering is onder andere het gevolg van de daling van de melkaanvoer in Nederland. Daardoor werd er minder melk verwerkt tot verliesgevende basiszuivelproducten, zoals boter en melkpoeder.

De melkaanvoer van de leden-melkveehouders nam in het eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2018 af met 268 miljoen kilo tot 5.088 miljoen kilo. Dat is 5 procent. De oorzaken: leden die de coöperatie verlieten en minder koeien als gevolg van de fosfaatwetgeving. Ook werd er minder goed gemolken vanwege de droge zomer van 2018.

Toegevoegde waarde

De resultaten verbeterden ook door een stijging van de verkoop van producten met toegevoegde waarde, vooral van kaas. Het volume aan kaas steeg met 8 procent. Activiteiten in Afrika lieten een sterke groei zien en ook in Azië ontwikkelden deze zich positief. Over het geheel genomen groeiden de merkenvolumes van de business group Consumer Dairy met 4,8 procent.

De pro forma melkprijs voor de leden-melkveehouders over het eerste halfjaar is met 3,2 procent gestegen naar 37,90 euro per 100 kilo melk exclusief btw. Vorig jaar was dat 36,74 euro.

Veranderingsjaar

CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina noemt de resultaten in lijn met de uitgezette strategie. '2018 was een veranderingsjaar. De eerste helft van 2019 laat zien dat we op schema liggen.' Schumacher is ook tevreden over de realisatie van de tien duurzaamheidsindicatoren die het zuivelconcern nastreeft. 'Dat loopt ook volgens plan, zowel in de fabrieken als in de keten.'

Daarnaast heeft het bedrijf volgens de CEO een cultuuromslag ondergaan. Medewerkers zijn meer betrokken en flexibeler. 'Er wordt sneller geschakeld, nieuwe concepten kunnen we sneller naar de markt brengen.'

Verkoopprijzen

Zorgen zijn er ook. 'We hebben een stapje vooruit gezet, maar er is ook nog veel werk aan de winkel', volgens Schumacher. Zo zetten de gestegen eiwitprijzen de marges in hun geheel onder druk, omdat de verkoopprijzen achterbleven bij de ontwikkeling van de inkoopkosten.

En in China stabiliseren de volumes door uitdagende marktomstandigheden. Volgens Schumacher is er behoefte aan nieuwe, innovatieve producten. Maar het is lastig om die snel geregistreerd te krijgen vanwege de trage wet- en regelgeving in China. Bovendien neemt de concurrentie toe van lokale ondernemingen die het vooral goed doen in de kleinere en groeiende Chinese steden.

Lactoferrine

Ook is er een beperkt aanbod van het ingrediënt lactoferrine. FrieslandCampina maakt dat zelf in Veghel, maar er is momenteel veel meer nodig om producten met toegevoegde waarde te kunnen maken. Uitbreiding van de productie vergt een investering van 50 tot 70 miljoen euro en is bovendien niet direct gerealiseerd.

Schumacher is voorzichtig met het geven van precieze financiële vooruitzichten voor het hele jaar. 'De huidige dynamiek stemt ons voorzichtig optimistisch, maar met duidelijke voorbehouden rond kostprijzen en productiebelemmeringen. Daardoor kan niet volledig worden voldaan aan de marktvraag, vooral in China', aldus de CEO.

Vanwege de stagnering van de melkaanvoer worden er voorlopig geen nieuwe fabrieken gebouwd. 'We blijven ons richten op het realiseren van flexibele productiecapaciteit voor de verwerking van melk van de ledenmelkveebedrijven en het sneller op de markt brengen van innovatieve eiwit- en zuiveloplossingen.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  22° / 14°
  50 %
Meer weer