Meer boeren dan ooit keren FrieslandCampina rug toe

In totaal 230 melkveehouders maakten tussen 1 juli 2018 en 1 juli 2019 gebruik van de vertrekregeling van FrieslandCampina. Dat zijn er veel, want in de afgelopen tien jaar zijn in totaal 387 aanvragen toegewezen.

Meer+boeren+dan+ooit+keren+FrieslandCampina+rug+toe
© Arie Meijer

Met de toegekende vertrekpremie in die tien jaar is in totaal 446 miljoen kilo melk gemoeid, meldt de Dutch Milk Foundation. Die ondersteunt als externe partij de vertrekregeling. Deze is bedoeld als stimulans voor leden-melkveehouders om over te stappen van FrieslandCampina naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland.


De regeling voorziet in een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo melk, waarbij de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie geldt. De regeling vloeit voort uit de fusie tussen Friesland Foods en Campina, die in 2008 tot stand kwam. De Europese Commissie verbond hieraan de voorwaarde dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking van derden komt.

Fusie

Naast de vertrekregeling moet ook de Regeling Beschikbaarstelling Melk hieraan bijdragen. Door deze regeling moet FrieslandCampina boerderijmelk leveren aan de twee in het kader van de fusie verkochte bedrijven in Nijkerk en Bleskensgraaf, maar ook aan derden.

Voor deze regeling is enkel nog melk beschikbaar om aan Nijkerk en Bleskensgraaf te leveren, omdat aan de voorwaarde van 1,2 miljard kilo is voldaan. De volumes van de FrieslandCampina-leden, die gebruik maken van de vertrekregeling, worden verrekend met de volumes die gereserveerd zijn voor de verkochte bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer