FrieslandCampina omarmt Skylger-kaas

Royal FrieslandCampina (RFC) gaat in zee met kaasmakerij De Terschellinger om de productie van de weidevogelvriendelijke Skylger-kaas uit te breiden.

FrieslandCampina+omarmt+Skylger%2Dkaas
© Pixabay

De kaasmakerij, gevestigd in Oosterend, begon vorig jaar in samenwerking met Vogelbescherming op beperkte schaal met de productie van de Skylger-kaas. De vraag naar de weidevogelvriendelijke kaas groeit echter sneller dan verwacht.

Daarom wordt er volgend jaar een nieuwe kaasmakerij op West-Terschelling geopend. Zo kan voldoende kaas worden gemaakt. Daarvoor is er ook meer melk nodig. Alle negen melkveehouders op het eiland, allen lid van RFC, wilden die wel leveren.

Meerprijs

Die wens wordt nu gehonoreerd. Kaasgroothandel Zijderveld, onderdeel van het zuivelconcern, gaat helpen met de distributie en marketing van de kaas. RFC helpt met het productieproces. De boeren krijgen een meerprijs van 2,5 cent ten opzichte van de RFC-garantieprijs. Wel krijgt op termijn minimaal 20 procent van hun grasland een verlate meidatum van 15 juni. Supermarkt Albert Heijn neemt de kaas dit najaar op in zijn assortiment.

Volgens woordvoerder Jan Willem ter Avest van RFC zijn er in meer regio's initiatieven om lokale kazen te maken. 'Voor ons is winstgevendheid leidend voor een eventuele samenwerking.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer