Rigoureuze aanpassing waterheffingen van de baan

De rigoureuze aanpassing van het stelsel van waterheffingen is van de baan. Volgens de Unie van Waterschappen ontbreekt daarvoor het draagvlak.

Rigoureuze+aanpassing+waterheffingen+van+de+baan
© Nieuwe Oogst

Dat meldt magazine Binnenlands Bestuur op haar website. Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) stelde eerder voor om in een nieuw stelsel vervuilers meer waterzuiveringsheffing te laten betalen. Wie meer baat heeft bij het waterbeheer zou daar ook extra voor worden belast, was de gedachte. De visie van de CAB vloeide voort uit het rapport 'Water Governance in the Netherlands' van de OESO (2014) dat een tekort aan waterbewustzijn in Nederland signaleerde.


Voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen zegt tegen Binnenlands Bestuur dat er binnen de waterschappen onvoldoende draagvlak is om het stelsel van waterheffingen aan te passen. De unie studeert nu op verbeteringen binnen het huidige stelsel.

Pas op de plaats

'Het was een majeure stelselwijziging, in een poging het nog beter te krijgen. Maar de reactie van de meeste waterschappen was: het is te veel. We moeten even pas op de plaats maken. Als je al niet voldoende draagvlak vindt binnen de unie, dan moet je je meteen afvragen of je dat wel vindt in de rest van de samenleving', zegt Van der Sande.

Vanuit de land- en tuinbouw is er veel kritiek geweest op de nu afgeschoten stelselwijziging. Onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en wetenschapper Jaap Hanekamp concludeerden vorig jaar in een rapport dat boeren en tuinders ten onrechte worden gezien als vervuilers.

Oppervlaktewater

Rotgers en Hanekamp stellen dat de landbouw onterecht verantwoordelijk wordt gehouden voor 60 procent van de vermestende stoffen in het oppervlaktewater. Een aandeel van 40 procent voor nitraat en 20 procent voor fosfaat zou volgens hen realistisch zijn. Het rapport wijst onder meer op de aanzienlijke instroom vanuit het buitenland. Zo is 75 procent van het nitraat en 53 procent van het fosfaat in het oppervlaktewater afkomstig uit de omringende landen.

LTO Nederland stelde destijds ook dat boeren geen verontreinigingsheffing moeten gaan betalen voor vervuiling waar zij geen invloed op hebben gehad. 'Wij zien geen enkele rechtvaardiging om te betalen voor niet beïnvloedbare vervuiling', benadrukt bestuurder Trienke Elshof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer