CDA en VVD willen duidelijkheid fosfaatrechten

CDA en VVD hebben landbouwminister Carola Schouten opheldering gevraagd over fosfaatrechten. Het ministerie laat volgens deze partijen duizenden veehouders in het ongewisse over de toewijzing ervan.

CDA+en+VVD+willen+duidelijkheid+fosfaatrechten
© DIRK HOL

Volgens Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) brengt de onduidelijkheid zowel bedrijfsmatig als privé onzekerheid met zich mee. Aanleiding voor de vragen is het bericht 'Duizenden veehouders nog in ongewis over fosfaatrechten'. Beide politici willen weten wanneer de veehouders duidelijkheid kunnen verwachten.


Schouten schreef eerder deze week dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nog 1.672 bezwaren en 2.820 beroepen in het kader van het fosfaatrechtenstelsel moet afhandelen. Het aantal ingediende bezwaren tegen het fosfaatrechtenstelsel bedraagt 8.638. Daarvan waren er op 19 juni 6.966 afgehandeld. Er wachten dus nog 1.672 veehouders op een beoordeling door RVO.

In beroep

1.395 veehouders gingen in beroep tegen het fosfaatrechtenstelsel. In 399 gevallen weten de boeren inmiddels waar ze aan toe zijn. De overige 996 beroepen zijn nog in behandeling. CDA en VVD willen van de minister horen of ze wel weet dat bezwaarprocedures stil komen te liggen, doordat herbeoordelingen niet tegelijkertijd kunnen plaatsvinden met een bezwaarprocedure. De partijen willen weten waarom dat zo is en hoeveel tijd RVO nodig heeft voor een herbeoordeling.

Voor de Kamerleden is het ook onduidelijk hoe het met de knelgevallenregeling zit. 'Kunt u aangeven hoeveel van de nog 1.672 lopende bezwaarprocedures een beroep hebben gedaan op de knelgevallenregeling? Komen deze 'gevallen' bovenop de zeven knelgevallen die nog beoordeeld moeten worden?' Daarnaast willen ze opheldering over het aantal bedrijven dat is afgewezen voor de knelgevallenregeling, hoeveel zaken er nog lopen en of er procesafspraken gemaakt zijn met de betreffende bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer