Schouten+wil+geen+apart+vleesveestelsel
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten wil geen apart vleesveestelsel

Er komt geen apart fosfaatrechtenstelsel voor vleesvee. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD.

De VVD maakt zich zorgen over de pakweg 760.000 fosfaatrechten die worden toebedeeld aan de vleesveehouders voor het houden van jongvee. Volgens de partij heeft Schouten aangegeven dat deze rechten niet onder het fosfaatplafond voor melkvee vallen.


Toch kunnen de rechten aan melkveehouders worden verkocht, waardoor ze wel aan de fosfaatproductie voor de melkveehouderij bijdragen. Zo kan de fosfaatproductie in de melkveehouderij alsnog het fosfaatproductieplafond overschrijden. Een onwenselijke zaak, stelt de VVD.

Jongvee onder melkvee

Schouten geeft aan dat volgens de Meststoffen ook vrouwelijk jongvee voor de vleesveehouderij onder het begrip melkvee vallen. Deze dieren worden immers gehouden om een kalf te krijgen en daarmee in de toekomst melk te produceren, stelt de minister.

De minister signaleert verder dat fosfaatrechten overdraagbaar zijn tussen landbouwers en dat een vleesveehouder fosfaatrechten kan overdragen aan een melkveehouder en andersom. 'Hierbij is het wel van belang dat rechten alleen kunnen worden overgedragen als de landbouwer deze rechten zelf niet nodig heeft, bijvoorbeeld omdat hij stopt met zijn bedrijfsvoering.'

Fosfaatrechten

Het labelen of duiden van fosfaatrechten voor de vleesveehouderij met het doel om te voorkomen dat deze verkocht kunnen worden aan de melkveehouderij, zou twee aparte stelsels en markten creëren. 'Dit zou een wetswijziging en een hernieuwde staatssteunprocedure vergen', verzekert Schouten.

Volgens de minister kan een dergelijke wetswijziging in de praktijk problematisch uitpakken, bijvoorbeeld voor landbouwers die zowel melkvee als vleesvee houden. 'Verder heeft er al handel plaatsgevonden tussen melkveehouders en vleesveehouders. Deze landbouwers zouden dan bevoordeeld worden ten opzichte van de landbouwers die te maken krijgen met gelabelde fosfaatrechten en een voorgesteld handelsverbod.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer