Gemeente Westerwolde voert geitenstop in

Gemeente Westerwolde voert een geitenstop in. Een meerderheid van de raad van de Groningse gemeente stemde onlangs voor een verbod op uitbreiding en nieuwvestiging van geitenhouderijen.

Gemeente+Westerwolde+voert+geitenstop+in
© René Eijsink

De gemeente drong eerder dit jaar bij provincie Groningen aan op een provinciale stop op uitbreiding en nieuwvestiging van geitenhouderijen. De provincie vindt het nemen van ruimtelijke maatregelen in het belang van de volksgezondheid echter primair een verantwoordelijkheid van gemeenten.


Volgens gemeente Westerwolde blijkt uit een RIVM-rapport dat omwonenden van geitenhouderijen een grotere kans hebben op longontsteking. Vervolgonderzoek naar het mogelijke verband daartussen wordt naar verwachting in 2021 afgerond.

Twee geitenhouderijen

Gemeente Westerwolde telt twee biologische geitenhouderijen. Aan een van deze bedrijven is onlangs een vergunning verleend voor uitbreiding van het aantal geiten. In totaal mogen daar nu 2.975 geiten worden gehouden.


Het is volgens het gemeentebestuur niet onwaarschijnlijk dat dit aantal zal toenemen. In Friesland geldt tot half augustus een geitenstop. Een meerderheid van Provinciale Staten stemde vorige week tegen verlenging van het Friese geitenverbod.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer