Studiepunten voor spuitlicentie gemakkelijk online halen

De broers Jack en Wilfred Janssen staan aan het roer van Beaumonde Amaryllis in Huissen. Beiden gebruiken de online leeromgeving van Spuitlicentie.nl om hun spuitlicentie te verlengen. ‘Het is vooral makkelijk dat je thuis de cursussen kunt volgen en in je eigen tempo. ‘Dat biedt flexibiliteit en scheelt veel reistijd.’

Studiepunten+voor+spuitlicentie+gemakkelijk+online+halen
Spuitlicentie.nl
© Kennispartner

Kwekerij Beaumonde telt twee locaties in het Gelderse Huissen. Wilfred en Jack Janssen runnen allebei een eigen locatie, maar werken samen in handel, administratie en teelttechnieken. Het bedrijf is in totaal zo’n 2,4 hectare groot. ‘In eerste instantie teelden mijn vader en broer fresia’s, maar om het werk en de aanvoer meer te spreiden zijn daar later amarylissen bij gekomen’, legt Wilfred uit. ‘Ik heb eerst nog in loondienst gewerkt, maar ben rond 2000 bij mijn broer in dienst gegaan. Nadat mijn vader was gestopt, ben ik mede-eigenaar van het bedrijf geworden.’

‘We huurden destijds eerst een extra kas. In 2006 hebben we er een tweede locatie van 1 hectare bijgekocht, met nog een perceel van 1,5 hectare grond erachter. Vervolgens zijn wij in 2010 helemaal overgeschakeld van fresia’s naar amaryllisen’, vertelt de kweker. ‘Een groot voordeel vind ik dat de pieken bij amarylissen vooral in de wintermaanden liggen. In de drukste periode zijn hier zo’n twintig medewerkers aan de slag. Daarna wordt het rustig. Daardoor hebben wij in het voorjaar en de zomermaanden onze handen merendeels vrij. In het voorjaar teel ik ook nog wat pioenrozen, want anders vind ik het wel erg stil hier.’ Een groot deel van de amarylissen van Beaumonde is bestemd voor de Duitse markt. Verder gaat een deel naar groothandels, bloemisten en supermarkten.


Online leeromgeving

Zowel Wilfred als Jack Janssen zijn in het bezit van een spuitlicentie, die zij verlengen door gebruik te maken van de cursussen van Spuitlicentie.nl. ‘Het liefste maken we natuurlijk helemaal geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Als er niks zit, hoeven we ook niet te spuiten. Helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval.’

In de cursus zijn toetsvragen verweven, waardoor je snel kunt zien of je de lesstof hebt begrepen

Wilfred Janssen, amarylliskweker in Huissen

De broers hebben ervoor gekozen om hun spuitlicentie via de online leeromgeving van Spuitlicentie.nl te verlengen. ‘In het verleden heb ik weleens een lesmiddag bijgewoond, maar dat werkt gewoon minder efficiënt’, zegt Wilfred Janssen. ‘Met de online leeromgeving kun je zelf bepalen wanneer je de lesstof doorneemt. Door de cursus heen zijn diverse toetsvragen verweven, waardoor je snel kunt zien of je de lesstof hebt begrepen. Daarna kun je ook de eindtoets maken. Wanneer je voldoende studiepunten hebt verzameld, geeft Spuitlicentie.nl dit door aan Bureau Erkenningen. Vervolgens ontvang je via hen een nieuwe pas.’


Spuitlicentie verlengen

Om een spuitlicentie te verlengen, hebben cursisten vier verlengingspunten nodig. Iedere cursus is goed voor één verlengingspunt en kost 89,50 euro. Spuitlicentie.nl biedt vier verschillende cursussen aan:

• Teelt: krijg inzicht in ziekten en plagen, leer ze te erkennen en welke maatregelen je er tegen kunt nemen.

• Veilig werken: welke gevaren zijn er, wanneer kunnen zich gevaren voor je gezondheid voordoen, hoe kun je ze minimaliseren en welke persoonlijke veiligheidsmiddelen zijn er.

• Wet- en regelgeving: je wordt wegwijs gemaakt in de relevante wet- en regelgeving en hoe je actuele informatie over toegestane en verboden middelen kunt achterhalen.

• Techniek: welke voor- en nadelen hebben de diverse spuittechnieken en bestrijdingsmethoden en hoe onderhoud je de apparatuur.

Heeft een deelnemer de cursus(sen) volledig doorlopen, dan geeft Spuitlicentie.nl dit door aan Bureau Erkenningen. Als alle cursussen succesvol zijn afgerond krijgt de deelnemer de spuitlicentie door Bureau Erkenningen toegestuurd. Cursisten van Spuitlicentie.nl hebben een jaar toegang tot de cursus waar zij zich voor hebben aangemeld, om informatie na te zoeken.


Nog geen licentie of verlopen licentie

Wie nog geen spuitlicentie heeft of een verlopen spuitlicentie heeft, moet examen doen. Via Spuitlicentie.nl kan een cursist zich in zijn eigen tempo voorbereiden op het examen. De examencursus bevat naast alle informatie, ook praktisch oefenmateriaal.

Het lesmateriaal van Spuitlicentie.nl is ontwikkeld op verzoek van cursisten die nergens een goed aansluitende examentraining konden vinden en is in samenwerking met een officiële examinator samengesteld. De cursus sluit naadloos aan op het landelijk examen Uitvoeren Gewasbescherming.


Korting voor leden

Als LTO-lid krijgt u korting op een digitale cursus van Spuitlicentie.nl. Neemt u één cursus af dan krijgt u 5 procent korting en bij vier of meer cursussen 10 procent (niet geldig in combinatie met andere kortingen of acties.)
Meer informatie vindt u op ltoledenvoordeel.nl/spuitlicentie.


Waarom is een spuitlicentie nodig?

Een spuitlicentie is een officieel bewijs waarmee iemand kan aantonen dat hij/zij bevoegd is om gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden) veilig en effectief te gebruiken. Gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet om gewassen te beschermen tegen onder meer schadelijke insecten, ziekten, onkruid en andere plagen, die de opbrengst en kwaliteit van gewassen kunnen verminderen. Er gelden in ons land strenge regels en voorschriften voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Die zijn noodzakelijk om de gezondheid van mens en milieu te beschermen. Een spuitlicentie is vereist om ervoor te zorgen dat personen die met deze middelen werken de juiste kennis en vaardigheden hebben om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen. Het behalen en behouden van een spuitlicentie is belangrijk om gewasbeschermingsmiddelen op een veilige en verantwoorde manier te kunnen gebruiken, met minimale impact op het milieu en de gezondheid. Het niet naleven van de wettelijke voorschriften rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan leiden tot boetes en juridische consequenties.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Spuitlicentie.nl

Spuitlicentie.nl

Met de online cursussen van Spuitlicentie.nl behaalt of verlengt u eenvoudig en snel uw spuitlicentie. Selecteer de gewenste cursussen en volg deze online, in...

Lees verder »

Meer van Spuitlicentie.nl

Lees ook

Meer artikelen van Spuitlicentie.nl »

Artikelen over Spuitlicentie.nl