'Met VersgrasCheck sturen we het rantsoen snel bij'

Nanne en Hains Koopman in Oudega laten elke week hun gras analyseren met VersgrasCheck van Eurofins Agro. Op basis van deze informatie sturen ze het rantsoen op stal bij en voorkomen ze een dip in de productie en de gehalten.

%27Met+VersgrasCheck+sturen+we+het+rantsoen+snel+bij%27
Eurofins
© Kennispartner

Zoveel mogelijk vers gras voeren. Dat is het motto van Nanne en Hains Koopman uit Oudega, in Zuidwest-Friesland. 'Met vers gras kunnen we scherp voeren en verhoudingsgewijs goedkoop melk produceren', stelt Nanne Koopman. 'Daarbij laten we het gras het liefst zoveel mogelijk door de koeien zelf ophalen uit het land. Zo nodig voeren we vers gras op stal bij.'

De broers hebben een melkveebedrijf met 190 melk- en kalfkoeien. Bij het bedrijf hoort 137 hectare land, waarvan 22 hectare pacht. Ruim 100 hectare grasland is beweidbaar. Het rollend jaargemiddelde ligt op 8.919 kilo melk met 4,27 procent vet en 3,65 procent eiwit.

De melkkoeien worden normaliter vanaf begin april tot het najaar geweid. Dit jaar begon het weideseizoen iets later, half april, vanwege de natte omstandigheden. 's Morgens gaan de koeien direct na het melken naar buiten. 's Middags om twee uur mogen ze weer naar binnen. Na het avondmelken gaan de koeien naar buiten en ze kunnen ze vanaf elf uur 's avonds weer binnenkomen.

De graskwaliteit varieert behoorlijk. Met een VersgrasCheck kunnen we direct het rantsoen erop bijsturen

Nanne Koopmans, melkveehouder in Oudega

Zelfgemaakt stripgraassysteem

De melkveehouders weiden volgens het stripgraasprincipe. Daarbij wordt continu een draad een stukje vooruit gezet. Om dit arbeidsintensieve proces makkelijker te maken, ontwikkelden ze een systeem met twee karretjes. Die verzetten om de tien seconden automatisch de draad. 'Anders moet je vijf tot tien keer per dag naar het land lopen. Dat wil je niet', vertelt Koopman.

Tijdens het grasseizoen laten de veehouders elke week een VersgrasCheck uitvoeren. Elke maandag geven ze het perceel waar de koeien lopen door aan de monsternemer. Woensdag of uiterlijk donderdag is de uitslag binnen.


Wekelijks laten de broers Nanne (foto) en Hains Koopman het gras analyseren door Eurofins Agro.
Wekelijks laten de broers Nanne (foto) en Hains Koopman het gras analyseren door Eurofins Agro. © Kennispartner

Koopman: 'De graskwaliteit varieert behoorlijk. Met een VersgrasCheck kunnen we direct het rantsoen erop bijsturen. We sturen het eiwit met tarwegistconcentraat en raapschroot en de energie met snijmais en geplette gerst. Dit werkt heel mooi. Zo halen we optimaal rendement uit het weidegras en houden productie en gehalten op peil.'


Inzicht in graskwaliteit

Kwaliteit is lastig met het oog te beoordelen, stelt Koopman. 'Je kunt het wat inschatten op basis van de bemesting en de groeiomstandigheden. In het verleden stuurden we het rantsoen altijd bij op basis van het ureum. Maar daarmee ben je eigenlijk altijd te laat aan het sturen.'

Met VersgrasCheck heb je volgens de veehouder veel beter inzicht in de kwaliteit. 'We kwamen erachter dat in de zomer en herfst het gras in de percelen met veel klaver zomaar 200 tot 250 gram ruw eiwit per kilo droge stof bevat. Dat verse gras kun je met de juiste bijvoeding optimaal benutten. Een VersgrasCheck is dan onmisbaar.'


Meer over VersgrasCheck

VersgrasCheck van Eurofins Agro geeft een actueel beeld van de kwaliteit van het gras. Zo kan je het ideale maaimoment bepalen, krijg je duidelijkheid over wat de koeien eten tijdens het weideseizoen en kan je de bemesting optimaliseren. Ga voor meer informatie of om direct te bestellen naar eurofins-agro.com.

Dit artikel is gecreƫerd door onze kennispartner Eurofins

Eurofins

Met een compleet pakket van monstername, innovatieve analyses en heldere adviezen op maat kan je het productieproces op jouw bedrijf bijsturen. Zo krijgt jouw...

Lees verder »

Meer van Eurofins

Lees ook

Meer artikelen van Eurofins »

Artikelen over Eurofins