Controle op mestvergisters wordt strenger

Exploitanten van mest- of co-vergisters kunnen hun SDE+-subsidie verliezen, als ze niet voldoen aan de mestwetgeving.

Controle+op+mestvergisters+wordt+strenger
© Twan Wiermans

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw reageert daarmee op het rapport 'Co-vergisting: duurzame energie of afvallozing?' Hierin worden knelpunten en maatschappelijke risico's rondom de wet- en regelgeving bij co-vergisting benoemd. Zo zou er illegaal mest in de vergisters worden verwerkt.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zal een exploitant van een mestvergister of een co-vergistingsinstallatie korten op de SDE+-subsidie, als de ondernemer niet voldoet aan de mestwetgeving, schrijft Schouten.

Controleren

De subsidievoorwaarden voor de SDE+-regeling zijn gekoppeld aan de mestwetgeving, waardoor accountants beter kunnen controleren op de het gebruik van co-producten en de juiste verhouding tussen mest en co-substraten bij co-vergisting.

In SDE+ is het voldoen aan de meststoffenwetgeving als subsidievoorwaarde opgenomen, waardoor de subsidie kan worden gekort, stopgezet of ingetrokken, als er overtredingen worden geconstateerd. De samenwerking tussen RVO.nl en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is geïntensiveerd, waardoor NVWA controles kan uitvoeren naar aanleiding van signalen van RVO.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer