%27Biologisch+telen+kan+goed+op+zware+klei%27
Achtergrond
© Han Reindsen

'Biologisch telen kan goed op zware klei'

Proefboerderij Ebelsheerd is in 2017 gestart met een 28 hectare groot biologisch demoveld. Biologisch boeren kan goed op de zware Oldambster klei, blijkt na twee jaar. 'De belangstelling voor biologisch telen is boven verwachting', zegt Michiel Bus van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA).

De biopercelen waren dinsdag tijdens de open dag van Ebelsheerd te bezichtigen. Het gaat om zeven kavels van 4 hectare, waarvan drie met grasklaver voor de veehouderij. Op de overige vier kavels staan sperziebonen, pompoen, veldbonen en zomertarwe. Deze zijn voor het eerst biologisch af te zetten.

'We laten zien welke gewassen in het bouwplan kunnen, wat de mogelijkheden zijn, wat de beste teelttechniek is en wat voor saldo het kan opleveren. Ook doen we op kleine demoveldjes in verschillende gewassen ervaring op met bodembewerking, onkruid- en ziektebestrijding', vertelt uitvoerend bestuurder Michiel Bus van SPNA.

Ontwikkeling

Uit de ervaringen van de afgelopen jaren blijkt dat mechanische onkruidbestrijding een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. 'De techniek is steeds preciezer. Handjes zijn nog wel nodig voor het wieden, maar het oude angstbeeld dat je de hele zomer op de knieën in het gewas zit, is weg. Er zijn steeds minder wieduren', zegt Bus.

De beslissing nemen duurt soms tien jaar of hele generatie

Michiel Bus, uitvoerend bestuurder van de SPNA

Het bio-onderzoek op Ebelsheerd is mogelijk, omdat de provincie Groningen dit voor een periode van drie jaar stimuleert. 'De investeringsregeling van de provincie is een groot succes. In totaal is voor 7 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 40 procent subsidie. Voor telers die op de wip zitten, kan de steun ervoor zorgen dat ze de stap zetten.'

Bij het onderzoek zijn twaalf boeren betrokken die meekijken en -leren. 'Ook voor SPNA is het een leerschool. Bij het maken van keuzes sta je er soms alleen voor. Met een groep is het leuker en krachtiger. Naast de boeren zijn er zo'n twintig afnemers die zich conformeren aan het project', zegt Bus.

Hulp bij omschakeling naar biologisch

SPNA kan een breed pakket aan diensten bieden om telers te helpen biologisch te gaan werken, zoals omschakelcursussen, keukentafelgesprekken, studiegroepen, excursies en subsidies. 'Het brede programma is de kracht en dat waardeerden de boeren.'

De ondernemers hebben tijd nodig om biologisch te gaan werken, zo heeft Bus ervaren. 'Soms duurt dat twee of drie jaar, soms tien jaar of een hele generatie lang. In totaal hebben zo'n 75 boeren in studiegroepen gezeten. De belangstelling was kwantitatief en kwalitatief boven verwachting.'

De ondersteuning vanuit Groningen is voor drie jaar. 'Het is niet de bedoeling dat we stoppen met biologisch onderzoek. Je bent niet snel uitontwikkeld en uitgeleerd. Er liggen nog genoeg uitdagingen', zegt Bus. 'We gaan daarom terug naar de provincie om te praten over verlenging van het project.'

Bouwplan van 1-op-7

Vanaf volgend jaar gaat biologisch bedrijfsleider Arjan Hofstee werken met een bouwplan van 1-op-7. De teelt van grasklaver is bestemd voor de veehouderij. Daar komt mest voor terug. Op vier kavels van 4 hectare komen sperziebonen, pompoenen, veldbonen en zomertarwe. De sperziebonen en de pompoenen zijn de 'geldmakers'.

Hofstee maakt bij de teelt van biologische gewassen gebruik van een rijpadensysteem met trekkers met een spoorbreedte van 3,20 meter. 'We telen in onbereden grond.' In de sperziebonen is aardappelopslag dit jaar een groot probleem. Tot aan de open dag is er al zes keer geschoffeld.

Tijdens de open dag gaf Koen Smedts van Laarakker Groenteverwerking aan dat het bedrijf nieuwe telers kan gebruiken. Bij sperziebonen is volgens hem een opbrengst mogelijk tot 14 à 16 ton per hectare. 'We oogsten met eigen machines. Normaal rijden we met een oogsttrein rond via een vaste route. Deze route bepaalt het zaaimoment.'

Graanrepubliek werkt aan regionale graanproducten
In opdracht van de Graanrepubliek, een samenwerkingsverband van boeren en graanverwerkende bedrijven, is op proefboerderij Ebelsheerd een demoveld met verschillende graansoorten en rassen aangelegd. Hierin liggen naast moderne gangbare rassen ook een aantal klassieke graansoorten, zoals Eenkoorn en Emmer. De Graanrepubliek wil de graansoorten in Bad Nieuweschans verwerken tot regionale producten met een hogere financiële opbrengst, zoals bier en pasta. 'We kijken welke soorten en rassen goed zijn te telen en te verwerken tot hoogwaardige producten. Het moet zorgen voor een grotere diversiteit aan graan in het Oldambt', zegt Peter Brul van de Graanrepubliek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer