Veel+spektakel+op+Legendary+Days+New+Holland
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Veel spektakel op Legendary Days New Holland

Zo'n vijfduizend liefhebbers van oude en nieuwe techniek kwamen vorige week naar Biddinghuizen om daar de Legendary Days van New Holland mee te maken. Op deze derde editie waren alle categorieën landbouwmachines te zien.

Eigenaren van meer dan 280 trekkers van de merken Fiat, Ford en New Holland waren op de uitnodiging van New Holland ingegaan om het evenement naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Fiat en Ford met hun trekker op te luisteren. Sommige trekkers waren als nieuw gerestaureerd, aan andere trekkers was een leven van hard werken af te lezen.

De Ford-legendes: sommige trekkers als nieuw gerestaureerd, andere trekkers hadden een leven van hard werken achter zich.
De Ford-legendes: sommige trekkers als nieuw gerestaureerd, andere trekkers hadden een leven van hard werken achter zich. © Hendrik Begeman

Er was ook veel aandacht voor de moderne en actuele techniek. In de ring werden alle trekkers en machines in het kort aan het publiek voorgesteld. Zo waren er Kongskilde-machines als een van de jongste telgen van de New Holland-familie die het merk tot een meer fulllinerschap hebben gebracht.

Merkkleuren

De akkerbouwmachines in het New Holland-blauw en de voederwinningsmachines in het New Holland-geel. Daarnaast waren nog enkele machines in het originele Kongskilde-rood. Zoals de maaicombinatie GTX 13005 P in vlinderopstelling met een totale werkbreedte van 12,30 meter en voorzien van een collector (dwarsband) achter de maaier om het gewas naar één zwad in het midden te werken, een techniek waarvoor de belangstelling lijkt te groeien.

De Kongskilde GTX 13005 P met Collector heeft een maaibreedte van 12,30 meter.
De Kongskilde GTX 13005 P met Collector heeft een maaibreedte van 12,30 meter. © Hendrik Begeman

Nieuw was de Boomer 25 Compact, een soort retromodel van de vroegere Ford Dearborn, maar nu in dieseluitvoering. Deze in Korea gebouwde trekker heeft een hydrostatische aandrijving en is goed voor 25 pk, geleverd door een Yanmar-motor. Met deze serie mikt de fabrikant vooral op openbare werken en werkzaamheden op en rond de boerderij. Deze trekker voldoet aan de Stage V-emissienorm.

AutoCommand

Het belangrijke thema voor New Holland was de presentatie van de T5 AutoCommand, de kleinste AutoCommand in dit segment. Deze trekker heeft een viercilinder 4,5 liter FPT-motor die hetzelfde is als in de T-serie. Deze serie voldoet ook aan de Stage V-norm.

'We blijven trouw aan ons systeem', zegt marketingmanager Tomas Lekens van New Holland. 'Dat wil zeggen zonder uitlaatgasrecirculatie en dieselpartikelfilter.' Daarbij is het volledige nabehandelingssysteem weggewerkt onder de motorkap, zodat het zicht vanuit de cabine niet wordt belemmerd.

Waterstoftrekker

Wat motortechiek betreft zit New Holland dicht bij het vuur, met motorenfabrikant FPT onder dezelfde organisatorische paraplu. Het merk doet veel aan ontwikkeling. In 2009 kwam het met de waterstoftrekker, maar dit project is voorlopig op een zijspoor gezet.

Er zijn hogere verwachtingen van de Methane Power, een trekker die op methaangas loopt. Volgend jaar hoopt New Holland met een serie op de markt te komen.

Grootpakpers

Van de werktuigen werden ook de grootpakpers en de hakselaar behandeld. Zo heeft de grootpakpers een weeginrichting en een vochtmeting ingebouwd achter in de pers. Als de trekker is uitgerust met Isobus 3, kan hij met het IntelliCruise-systeem de snelheid van de trekker aansturen op basis van de belasting van de machine.

De hakselaar is eveneens met dergelijke systemen uitgerust waarbij hij zelf de snelheid regelt op basis van de belasting.

Raderboot

Uiteindelijk kreeg New Holland de handen van de bezoekers letterlijk op elkaar bij de spectaculaire demonstratie van een New Holland T5 die op brede Mitas-banden het water in ging en zich als een raderboot voortbewoog, gestuurd met de remmen op de achterwielen.

Trekkers uit de geschiedenis van Fiat.
Trekkers uit de geschiedenis van Fiat. © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer