Eerste schieters in bieten waargenomen

Op een aantal percelen zijn de eerste schieters in suikerbieten waargenomen. Ook onkruidbieten zijn al aangetroffen.

Eerste+schieters+in+bieten+waargenomen
© IRS

'Het is aan te raden om de komende periode de ontwikkeling van schieters in de gaten te houden en deze te verwijderen, voordat ze in bloei komen', meldt het bieteninstituut IRS. Een schieter kan tot 4.500 zaden produceren die in volgende jaren problemen kunnen veroorzaken.

Als gevolg van het relatief koude voorjaar is er een verhoogde kans op schieters bij vroeg gezaaide percelen. Rekenmodellen, gebaseerd op weergegevens, geven aan dat schieters verwacht kunnen worden bij percelen die in de eerste week van maart of eerder zijn gezaaid. Ook in later gezaaide percelen kunnen schieters worden gevormd.

Controleren

Het is dus van belang om de bietenpercelen regelmatig te controleren op schieters. Aanhoudende temperaturen beneden de 12 graden Celsius in het voorjaar stimuleren de schietergevoeligheid. Dit proces heet vernalisatie.

De beste manier om schieters te verwijderen, is door ze uit de grond te trekken en de stengel te knakken. Jonge bietenplantjes kunnen nog met de hak worden verwijderd. Leg de schieters dan op het gewas neer, zodat ze verdrogen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer