Schapenhouders eten lamsvlees bij vakgroepbarbecue

Lamsvlees op de barbecue? Ja, dat kan. Tijdens de zomerbijeenkomst van LTO-vakgroep Schapenhouderij zaterdag op Texel konden schapenhouders het zelf zien en proeven.

Schapenhouders+eten+lamsvlees+bij+vakgroepbarbecue
© Jorian Ploegman

'Sommige schapenhouders weten niet hoe lamsvlees smaakt. Een gemis. Als je lammeren verkoopt, hoor je ook te weten hoe het vlees proeft', vindt Carlo Veeger, bestuurslid bij de vakgroep.

Veeger ontving bijna twintig schapenhouders op zijn erf. Zij kregen worstjes, spiesen en burgers van lamsvlees en lamsboutschijven van de barbecue. 'Ze vonden het vlees zacht van smaak, mals en zeker niet schapig zoals weleens wordt geroepen.'

Samenwerking

De schapenhouders spraken ook over een hechtere samenwerking tussen organisaties die de schapenhouderij vertegenwoordigen. Naast LTO zijn er de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS), de Vereniging van Gescheperde Schaapskuddes (VGSN) en het Gilde van Schaapherders. 'We zitten allemaal om tafel met overheden. Het is veel daadkrachtiger om met één mond te spreken.'

De fouten in het I&R-systemen kwamen eveneens ter sprake. 'Een deel van de fouten ligt bij de schapenhouders', zegt Veeger. 'Maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert meldingen ook vaak verkeerd door. Boeren moeten de foutmelding rechtzetten via de helpdesk. Het euvel is dat deze helpdesk de schapenhouders jaarlijks 800.000 euro kost. Dat is veel, dus we zoeken dat uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer