GD+ontdekt+besmettelijke+neustumor+schapen
Nieuws
© pixabay

GD ontdekt besmettelijke neustumor schapen

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft op een Nederlands schapenbedrijf een nieuwe schapenziekte ontdekt. Het gaat om een besmettelijke neustumor, die nooit eerder was beschreven. Het advies is om bedrijven waar de virusziekte voorkomt, te ruimen.

De ziekte is al vorig jaar bij een schaap vastgesteld, meldt GD. Aanvankelijk werd de ziekte, die zich uit in de vorm van een neustumor, enkel bij dit ene schaap vastgesteld. Later bleken toch meer dieren besmet te zijn.

De aandoening heet zeefbeentumor. De virusbesmetting lijkt op jaagsiekte. Mogelijk is de infectie met importschapen ons land binnengekomen. GD adviseert niet alleen om het bedrijf te ruimen, maar ook alle schapen die met de dieren van het besmette bedrijf in contact zijn geweest, te controleren op de tumor.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer