Schapenhandel floreert minder dan in 2018

Veel schapenhouders hadden gehoopt op een voorjaar met prijzen als vorig jaar. Maar dat is er niet gekomen. En het lijkt erop dat ook de komende weken geen sprake zal zijn van een opwaartse beweging van de prijzen.

Schapenhandel+floreert+minder+dan+in+2018
© Hilde Boelema

De nationale schapenstapel is waarschijnlijk kleiner dan in 2018, ook al zijn daar nog geen exacte cijfers over bekend. Een indicatie is een afname van het aantal rammen in 2018 die uit CBS-cijfers naar voren komt. Toch is er dit jaar sprake van een stroeve schapenmarkt. Ten opzichte van 2018 is de vraag naar slachtschapen kleiner in verhouding tot het aanbod. Dat heeft gevolgen voor de opbrengstprijzen.

 

Een van de oorzaken van het ruime schapenaanbod in de afgelopen maanden is de mooie open winter van 2018-2019, met volop grasaanbod op de beschikbare percelen. Schapenhouders hadden hierdoor de gelegenheid om dieren van vorig jaar lang aan te houden en ze door te laten groeien naar hoge slachtgewichten. Daarbij gokten ze op een prijsniveau als in 2018.

Veel schapen van vorig jaar hebben inmiddels een gewicht bereikt dat de optimale gewichtsklassen van de slachterijen overschrijdt. Het vlees van deze dieren is niet meer als lamsvlees te verkopen. Dit zorgt voor extra druk op de prijzen.

 

Harde brexit

Ook het uitblijven van een harde brexit speelt een rol. Als die er was gekomen, zou een belangrijke aanbieder van lamsvlees en slachtschapen op de Europese markt grotendeels weggevallen zijn. Daar is nu geen sprake van. Aanbieders van schapen voor de slacht ondervinden volop concurrentie van aanbieders van Engelse lammeren.

Op de binnenlandse markt is sprake van een overgangssituatie. Het aanbod van slachtschapen van vorig jaar droogt op. Anderzijds is sprake van aanbod van de eerste zuiglammeren van dit jaar. De startnotering voor zuiglammeren ligt met 90 tot 100 euro voor eerste kwaliteit 20 tot 25 euro lager dan vorig jaar. Over een maand zal het aanbod alleen nog uit lammeren van dit jaar bestaan.

Handelaren zijn niet optimistisch over de prijsontwikkeling voor de komende maanden, al is die niet te voorspellen. Een eventuele harde brexit komend najaar kan de situatie op de schapenmarkt compleet veranderen en zorgen voor krapte. De schapensector is daarmee een van de weinige sectoren die profijt kan hebben van een harde brexit.

 

Ramadan

Traditionele afnemers van schapenvlees zijn moslims. Zij sloten deze week de jaarlijkse ramadanmaand af met de viering van het Suikerfeest. In tegenstelling tot wat sommigen veronderstellen, betekent het einde van de ramadan, de Islamitische vastenmaand, geen toename van de schapenvleesconsumptie, maar juist een afname.

Tijdens de ramadan eten Moslims alleen na zonsondergang en voor zonsopgang. Dan nuttigen ze uitgebreide, voedzame maaltijden waar schapenvlees vaak deel van uitmaakt. Na de ramadan is er tijd en gelegenheid voor allerlei lekkernijen en eten moslims minder schapenvlees.

Offerfeest karig

Een hoogtepunt bij de verkoop van schapen(vlees) aan moslims is het jaarlijkse offerfeest. Ieder jaar schuift dat vlees bijna twee weken naar voren op de kalender. Dit jaar is het offerfeest op 11 augustus. Dat is midden in de zomervakantie, een periode die veel moslims doorbrengen in hun vaderland. Ze zullen hun beschikbare euro’s dan daar en niet in Nederland besteden aan de aankoop van offerdieren.

Schapenhandelaren en slachterijen verwachten dat het offerfeest dit jaar daardoor minder vraag naar slachtschapen zal veroorzaken dan in voorgaande jaren het geval was. Ook de jaarlijkse opleving van de schapenprijzen voorafgaand aan het offerfeest zal naar verwachting kleiner zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer