Hoorn start proef met stadsbegrazing schapen

Een kudde van 250 schapen gaat de bermen in Hoorn begrazen. De stadsbegrazing van april tot september in Hoorn betreft een proef.

Hoorn+start+proef+met+stadsbegrazing+schapen
© Nieuwe Oogst

De schapen verplaatsen iedere dag naar een vers stuk gras. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan het groenonderhoud en de biodiversiteit in Hoorn. De stadsbegrazing van 250 schapen heeft aanzienlijke voordelen, stelt wethouder Simon Broersma.

'Schapen selecteren meer dan een maaimachine. Door het grazen van de schapen blijft de bodem open. Voedingsstoffen komen beter beschikbaar voor planten en kruiden, en insecten overleven op deze manier beter.'

Mineralisatie en bemesting

'De schapen eten ongewenste plantsoorten als distel en berenklauw', gaat Broersma verder. 'Hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Daarnaast verspreiden de schapen via hun hoeven en vacht veel bloemzaden. De ontlasting van de schapen verdwijnt in de bodem en zorgt voor een natuurlijke vorm van mineralisatie en bemesting.'

Het 'onderhoud' door de schapen in Hoorn betreft een proef. Andere gemeentes als Zaandam en Heerhugowaard hebben positieve ervaringen met stadsbegrazing. 'Circulaire economie en het verhogen van biodiversiteit zijn belangrijke opgaven om Hoorn te verduurzamen. De stadsbegrazing van de kudde helpt hierbij', verzekert Broersma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer