Hoorn+start+proef+met+stadsbegrazing+schapen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hoorn start proef met stadsbegrazing schapen

Een kudde van 250 schapen gaat de bermen in Hoorn begrazen. De stadsbegrazing van april tot september in Hoorn betreft een proef.

De schapen verplaatsen iedere dag naar een vers stuk gras. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan het groenonderhoud en de biodiversiteit in Hoorn. De stadsbegrazing van 250 schapen heeft aanzienlijke voordelen, stelt wethouder Simon Broersma.

'Schapen selecteren meer dan een maaimachine. Door het grazen van de schapen blijft de bodem open. Voedingsstoffen komen beter beschikbaar voor planten en kruiden, en insecten overleven op deze manier beter.'

Mineralisatie en bemesting

'De schapen eten ongewenste plantsoorten als distel en berenklauw', gaat Broersma verder. 'Hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Daarnaast verspreiden de schapen via hun hoeven en vacht veel bloemzaden. De ontlasting van de schapen verdwijnt in de bodem en zorgt voor een natuurlijke vorm van mineralisatie en bemesting.'

Het 'onderhoud' door de schapen in Hoorn betreft een proef. Andere gemeentes als Zaandam en Heerhugowaard hebben positieve ervaringen met stadsbegrazing. 'Circulaire economie en het verhogen van biodiversiteit zijn belangrijke opgaven om Hoorn te verduurzamen. De stadsbegrazing van de kudde helpt hierbij', verzekert Broersma.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer