Zeefbeentumor+mogelijk+via+importrammen
Nieuws
© ZLTO Monique Jansen

Zeefbeentumor mogelijk via importrammen

De besmettelijke zeefbeentumor, dat onlangs voor het eerst is ontdekt bij Nederlandse schapen, is mogelijk door importrammen naar ons land gebracht.


Dat meldt de GD. In 2018 heeft GD bij een schaap de diagnose besmettelijke zeefbeentumor vastgesteld. Het dier was aangeboden voor pathologisch onderzoek. Begin 2019 is dit type tumor opnieuw in schapen van hetzelfde bedrijf aangetoond. Het is de eerste keer dat deze aandoening bij schapen in Nederland is geconstateerd.

Zeefbeentumoren (adenocarcinoom) bij schapen kunnen een virale oorsprong hebben. Voor het onderzoek naar die oorsprong zijn monsters van de tumor naar het Moredun Research Instituut in Schotland gestuurd.

Duitse importrammen

Tijdens een bedrijfsbezoek van GD heeft de schapenhouder aangegeven dat het schaap op het eigen bedrijf was geboren in 2016. In 2015 is gebruik gemaakt van Duitse importrammen, die het virus mogelijk meebrachten..

Verder bleek volgens de eigenaar dat mogelijk eerder in 2018 een eveneens in 2016 geboren schaap is gestorven aan deze ziekte. In 2019 werden, na een melding van de schapenhouder, opnieuw dieren aangetroffen met klinische verschijnselen. Deze werden veroorzaakt door dezelfde ziekte.


Deze verschijnselen zijn dikte uit neusopening, ademhalingsproblemen, benauwdheid, neusuitvloeiing, snuiven, zwelling aan de neusrug en een uitpuilend oog. Deze klachten worden veroorzaakt door de ruimte die de groeiende tumor in de neusholte en daarbuiten inneemt.

Het is volgens GD van groot belang om te zorgen dat de ziekte zich niet verder verspreidt. Nader onderzoek in het betreffende koppel is wenselijk, maar ook in koppels waar in het verleden contact is geweest.

Ruimen advies

GD adviseert om dit koppel te ruimen, net zoals dat is gedaan met het koppel waar in de jaren 70 de vergelijkbare aandoening jaagsiekte werd gevonden. Echter, voor zeefbeentumoren geldt momenteel geen regelgeving en zodoende kan het advies niet worden afgedwongen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer