Canadese+boeren+woest+om+handelsakkoord+Verenigde+Staten
Nieuws
© Twan Wiermans

Canadese boeren woest om handelsakkoord Verenigde Staten

Boeren in de Verenigde Staten zijn blij dat het gelukt is om ook met Canada een nieuwe handelsovereenkomst te sluiten. Melkveehouders in Canada reageren woedend op het 'verraad' door hun regering.

Het eindakkoord dat afgelopen weekeinde is gesloten, voorziet in ruimere exportmogelijkheden voor onder meer Amerikaanse zuivel en pluimveeproducten naar Canada. Volgens de Amerikaanse Landbouwminister Sonny Perdue zijn de huidige exportbelemmeringen 'gekraakt'.

• Lees ook: Stabiel landbouwbeleid in VS is onzeker

De bewindsman concludeert daaruit dat de handelsstrategie van president Donald Trump effectief is. Hij ziet goede mogelijkheden om nu ook soortgelijke akkoorden te sluiten met Japan, China en de Europese Unie. 'De dominostenen vallen. Daarvoor zijn we veel dank verschuldigd aan president Trump en onze handelsvertegenwoordigers', aldus een enthousiaste Perdue. Ook bij de Amerikaanse boeren lijkt het optimisme terug te komen.

Veehouders geofferd

Heel anders ligt het bij de Canadese boeren. Melkveehoudersorganisatie Dairy Farmers of Canada (DFC) reageert dat het bestaan van de veehouders is 'geofferd' om een conflict met de VS te voorkomen. Deze tegenvaller komt bovenop het handelsakkoord met de EU dat de grenzen al opende voor Europese zuivel.

'De boodschap aan onze toegewijde, trotse en kwaliteitsbewuste melkveehouders en aan alle andere mensen die in de zuivelsector werken, is duidelijk. Ze zijn niet meer dan een ruilmiddel om president Trump tevreden te stellen', aldus de woedende DFC-voorzitter Pierre Lampron.

Volgens hem gaan inferieure zuivelproducten uit de VS de Canadese markt overspoelen. Het handelsakkoord haalt ook de basis weg onder het systeem dat de Canadese melkprijs in balans houdt. 'Onze sector is verraden om een handelsakkoord mogelijk te maken', concludeert Lampron.

Weer

 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 5°
  10 %
Meer weer